Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić potpisao je, proteklog utorka, 56 ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na subvenciju u sklopu Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede za 2022. godinu.
Kontinuirana podrška
Resorno ministarstvo i Vlada ZDK subvencionirat će, u sklopu ovog programa, u ukupnom iznosu od 1.130.021,63 KM, troškove investiranja u opremu, obuku radne snage, promociju na sajmovima, uvođenje standarda i kontrolu kvalitete te petente za 2022. godinu.
„Već dugi niz godina, u kontinuitetu, pomažemo naše privredne subjekte i ove godine smo, zajedno sa našim socijalnim partnerima, ESV-om, napravili Program poticaja za naše privredne subjekte i iz Budžeta ZDK opredijelili oko 3,5 miliona KM za 11 programa, odnosno javnih poziva. Vlada će i u narednom periodu nastaviti pomagati naše privredne subjekte na ovakav način, jer tako jačamo našu privredu i ekonomiju. Vjerujem i da ćemo kroz industrijske zone omogućiti lokalnim zajednicama da razvijaju svoje industrijske zone, privlače investitore i jačaju lokalnu zajednicu, a samim time i ZDK i BiH“, rekao je Mirnes Bašić, premijer ZDK, naglasivši da se, od 2018. godine, nakon sugestije Ureda za reviziju FBiH, svi programi poticaja provode javno i transparentno, putem javnih poziva.
Značajna sredstva
Ministar Jelić je istakao da je od 2018. godine, kada je i uveden ovaj program poticaja, utrošeno ukupno 5.161.000 KM. „Mislim da su ovo značajna sredstva. Svi smo svjesni svjetske globalne krize. To su sredstva namijenjena za nabavku stalnog sredstva, konkurentnost,… Bile su tri prioritetne oblasti i to na način da brendiraju svoje proizvode, te za kvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snge. Makasimalni iznos subvencije po ovom javnom pozivu je iznosio 30.000 KM, a najviše gospodarskih subjekata apliciralo je za sredstva od 20.000 KM“, rekao je ministar Jelić. Podsjetio je i na brojne benefite ulaganja u poslovne zone, ali i na javni poziv za podršku ženskom poduzetništvu, koji je uveden ove godine, u sklopu kojeg se refundiraju doprinosi za jednog ili maksimalno dva uposlenika i to na period od osam mjeseci. „Kroz razne vrste poticaja pomažemo naše gospodarstvenike, kao i kroz Kreditno-garancijski fond, iz kojeg je utrošeno samo pola sredstva, te pozivam naše gospodarstvenike da se prijave“, dodao je ministar Jelić.
Vlasnik preduzeća “Ćosićpromex” iz Usore Mijo Ćosić je pohvalio ovakve programe poticaja.
„Želim pohvaliti Vladu ZDK, jer smo svjedoci da se ovakvi programi često realizuju. U ovako depresivnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, ovakve događaji u ZDK su za svaku pohvalu. Mislim da je situacija daleko bolja, nego što to izgleda, glede punjenja budžeta i poslova koje mi dobivamo u ovako teškoj ekonomskoj situaciji u svijetu i Evropi. To je znak da smo mi žilavi i da je Vlada ZDK prepoznala potrebu da nas potpomogne. Posebno mi je drago što prepoznaju i male privredne subjekte“, rekao je Ćosić, ističući da je njegovo preduzeće dobilo 20.000 KM, ali da ga, više od novca, raduje kontinuirana podrška.