U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u srijedu je potpisano 77 ugovora o finansiranju odobrenih projekata iz finansijskih sredstava Ureda premijera, a radi se o projektima iz oblasti nauke, kulture, sporta, mladih i informisanja. Korisnici ovih sredstava su neprofitne organizacije, sportske organizacije i udruženja te mediji.
Vrijednost potpisanih ugovora 306.000 KM
Za ovu namjenu opredijeljena su sredstva u iznosu od 470.000 KM, a potpisani su ugovori u vrijednosti 306.000 KM.
„Vodili smo računa da aplikanti koji su se javili po ovom javnom pozivu ne koriste sredstva sa drugih resornih ministarstava na kojima su, također, planirana sredstva za nevladine organizacije. Ne želimo duplicirati, kako bismo stvorili bolje uslove da svaka nevladina organizacija koja ima kvalitetan projekat aplicira za sufinansiranje od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona“, kazala je Amra Mehmedić, premijerka ZDK, ističući da je, a kada su u pitanju projekti informisanja, a za razliku od prethodnih godina, omogućeno da se, pored privatnih medija, na javni poziv prijave i mediji koji su organizovani kao javne ustanove ili javna preduzeća, kojima su osnivači gradovi i općine.
Kako je kazao Dževad Fejzić, šef Ureda premijera ZDK, na Javni poziv, koji je raspisan u aprilu ove godine, ukupno je pristiglo 157 prijava, od čega je njih 77 ispunilo formalno-pravne uslove Javnog poziva. „S obzirom na to da nisu utrošena sva sredstva po ovom javnom pozivu, te da Budžet ZDK neće biti oštećen, niti će biti potrebe za preraspodjelom sredstava, mislim da ćemo ići u pravcu raspisivanja drugog javnog poziva, kako bi se sredstva utrošila“, dodao je Fejzić.
Korisnici sredstava
Među korisnicima sredstava je i Udruženje bibliotekara Zeničko-dobojskog kantona, koje je na Javni poziv apliciralo na dva LOT-a, za nauku i kulturu.
„Zahvalni smo i Vladi i premijerki što su našu aplikaciju smatrali valjanom i što ćemo moći, i našim korisnicima, bibliotekama, ali i bibliotekarima, priuštiti da radimo bolje i inovativnije. Projekat koji se odnosi na nauku podrazumijeva da će naši bibliotekari proći radionice, edukacije, kako bi imali što savremeniji pristup u svojim bibliotekama u radu sa korisnicima, dok projekat koji se odnosi na kulturu znači da ćemo omogućiti čitaocima da kontaktiraju direktno sa nama, da zajedno razvijamo kulturu čitanja, da čitanje kod djece i mladih postane kreativno i funkcionalno čitanje, kako bi imalo svoju pravu svrhu“, kazala je Nina Bunjevac Salkić, predsjednica Udruženja.
Kako nam je kazao Hajrudin Zekić, predsjednik Udruženja sportista osoba sa invaliditetom „Kakanj 92“, projekat je upravo i posvećen ovoj populaciji, ali ih raduje da je komisija primijetila i ono što je, zapravo, njihov cilj, a to je obilazak osnovnih i srednjih škola na području općine Kakanj. „Cilj je da, prvo putem pedagoga i profesora tjelesog odgoja, dođemo do djece različitog uzrasta u osnovnim i srednjim školama koji imaju određene fizičke nedostatke, kako bi mi, kroz određene sekcije, pikada, sjedeće odbojke, streljaštva, stonog tenisa, plivanja, prilagodili njihov hendikep sportu kojim se mogu baviti. Naravno, u projekat će se uključiti i roditelji“, rekao je Zekić.

PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA