Početak nove školske godine školarcima donosi novo gradivo dok roditelje čekaju novi troškovi. Novu školsku godinu treba dočekati spremno, a potrebno je kupiti udžbenike, školski pribor, odjeću, obuću,…
Nabavka udžbenika
Kada je riječ o nabavci udžbenika za osnovce, iz zeničke knjižare „Das comerce“ su kazali da roditelji čekaju da dobiju spisak naslova i autora. „Ove godine su udžbenici nešto skuplji u odnosu na prethodnu godinu. Udžbenici koji su prošle godine bili 10 i 11 KM, ove godine su 12 i 13 KM. Radne sveske su prethodne godine bile 8 i 9 KM, a ove godine su oko 10 KM. Knjige za srednju školu su dosta skuplje te, obzirom da imamo knjige samo za strane jezike, cijena jednog seta knjiga za njemački ili engleski jezik iznosi i do 50 KM”, kaže Amir Limanović, vlasnik zeničke knjižare „Das comerce“.
Neki đaci će imati besplatne udžbenike, te će tako Gradska uprava Zenica i ove godine organizovati manifestaciju „Sretno đaci prvaci“, koja podrazumijeva nabavku udžbenika za učenike koji će u septembru krenuti u prvi razred osnovne škole. Besplatne udžbenike će imati i prvačići iz Kaknja, Tešnja, Olova,… Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona svake školske godine nabavlja udžbenike za dva ili tri razreda osnovne škole pa je tako Vlada ZDK ove godine za nabavku udžbenika osnovcima izdvojila preko milion KM.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju