Na 18. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, održanoj u četvrtak, zastupnici su, većinom glasova „za“, usvojili Odluku o potvrđivanju Vlade Zeničko–dobojskog kantona, koju će predvoditi premijer Nezir Pivić, iz Stranke demokratske akcije (SDA).
Stabilnost, sigurnost i razvoj
U svom ekspozeu, Pivić je predstavio osnovne ciljeve rada nove Vlade, a to će, kako je kazao, prije svega biti, stabilnost, sigurnost, ali i razvoj.
„Nećemo ostati na tome da imamo samo jedan stabilizirajući odnos, u smislu funkcionisanja svih ustanova unutar javnih preduzeća i uprave, nego ćemo ići korak dalje, da pravimo određene iskorake u svim segmentima. Naravno, jako je teško izdvojiti bilo koji segment ali to su, između ostalog, razvoj privrede, s obzirom na činjenicu da je ZDK kičma razvoja u FBiH i BiH, zatim mladi i obrazovanje, zdravstveni sistem, koji je jako važan. I danas sam poslao jednu vrlo važnu poruku, nakon što sam izglasan za premijera, da ne želim da u budućnosti vodim bespotrebne rasprave, nego da se svi okrenemo određenim idejama i planovima, koji će donijeti dobro, prije svega građanima ZDK, a time i FBiH i cijeloj BiH i mislim da više ne trebamo trošiti vrijeme na nešto što ne donosi nikakav rezultat“, rekao je Pivić.
Zastupnici HDZ-a napustili sjednicu
Zastupnik HDZ-a Ivica Penić je kazao da ne može prisustvovati „nezakonitom i neustavnom imenovanju nove Vlade“, a nakon njegovog obraćanja, on i zastupnica Anita Paurić su napustili sjednicu, kao i dvoje ministara iz bivše Vlade, Tanja Radoš Kosić i Zlatko Jelić.
Damir Memić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK se zahvalio premijerki i ministrima u staroj Vladi na, kako je istakao, veoma dobroj saradnji, a posebno je pohvalio rad ministara SDP-a. SDP će, istakao je, biti konstruktivna opozicija, te će podržavati sve ono što bude u interesu građana ZDK, ali i da će imati obavezu da ukazuju u slučaju pojave određenih nezakonitosti.
„Nakon kršenja poslovničkih procedura, izmjene Poslovnika na hitnoj sjednici, došli smo do imenovanja Vlade ZDK. Predloženi sastav Vlade ZDK ne odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema Popisu iz 1991. godine, te se ne pridržava odredaba Ustava FBiH, Ustava ZDK i Zakona o Vladi ZDK. Ono što ja imam bojazan kao zastupnik jeste da ova vlada ne ode u pogrešnom pravcu, a ovi koji imaju najviše zastupnika u Skupštini moraju voditi računa o tome, a to je da ne bude Vlada u kojoj će pojedini zastupnici imati svoje privatne ministre, što možemo vidjeti po samom sastavu Vlade. Ono što molim buduću Vladu jeste da nastavi započete projekte u svim gradovima i općinama u kojoj žive građani ZDK“, rekao je Memić.
Zatupnica Naše stranke Behija Kulović nije glasala za novu Vladu jer, kako je istakla, ne odražava etničku ni rodnu raznolikost društva koje bi da predstavlja.
Novi ministri
Osim premijera Pivića, novi članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona su: Mirza Mušija (ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport), Emir Vračo (ministar unutrašnjih poslova), Nebojša Nikolić (ministar za pravosuđe i upravu), Jasmin Čajić (ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvu), Adnan Šabani (ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša), dr. Aida Salčinović (ministrica zdravstva), Antonio Šimunović (ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice), a kadrovi Demokratske fronte-dosadašnja ministrica finansija Dženana Čišija te ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica nastavit će raditi na čelu istih resora i u novoj Vladi, kao i kadar Narodnog evropskog saveza, dosadašnji ministar privrede Samir Šibonjić.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA