Za liječenje koje je koštalo 6.383 KM,
Mustafa i Zehra prisvojili skoro milion KM koje su građani uplatili

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona 3. oktobra 2022.godine, podiglo je optužnicu protiv Mustafe i Zehre Alajmović zbog krivičnog djela prijevare, krivičnog djela pranje novca i produženog krivičnog djela porezne utaje. Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 24.10.2022. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici.


U optužnici je navedeno da su ostvarili ukupan priliv novčanih sredstava u iznosu od 948.283,91 KM, od kojeg su na liječenje Zehre Alajmović i to u inostranstvu u R Hrvatskoj, utrošili novčani iznos od 6.383,05 KM, dok su ostatak novčanih sredstava prisvojili za sebe i utrošili za svoju korist.


U optužnici koja je napisana na četiri stranice, između ostalog, stoji da su u vremenskom periodu od 01.01.2015. godine do 14.12.2021. godine u Brezi, zajednički i dogovorno, kao fizička lica i supružnici, s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, doveli lažnim prikazivanjem činjenica veliki broj fizičkih i pravnih lica u zabludu i držali ih u zabludi, da na štetu svoje imovine uplate određena novčana sredstva na njihove devizne i transakcijske račune, kao i na njihove PAYPAL račune, tako što su putem društvenih mreža i svojih Facebook aplikacija na njihovo ime, te Facebook profila „Ko nema neka uzme, halal je“ i ostalih elektronskih medija pozivali veliki broj fizičkih i pravnih lica da vrše pojedinačne novčane uplate na ime humanitarne pomoći i donacija prvenstveno za liječenje Zehre Alajmović, te stipendija, zekata, kurbana i dr., a da bi u stvarnosti prikupljana novčana sredstva trošili u druge svrhe.