Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje nepovoljna, sa blagim povećanjem broja novih slučajeva.
Prerano opuštanje
To se posebno odnosi na Visoko i Brezu, koje gravitiraju Kantonu Sarajevu u kojem je značajno povećan broj oboljelih od koronavirusa.
“To ukazuje da smo previše i prerano opustili. Pozivam građane da se pridržavaju mjera nošenja zaštitnih maski, održavanja distance i izbjegavanja masovnih okupljanja kako ne bismo došli u još težu situaciju u kojoj bi Krizni štab morao donijeti restriktivnije mjere”, rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba.
Naglasio je da se u ovom momentu ne razmišlja o uvođenju restriktivnijih mjera, ali je pozvao institucije koje su nadležne za provođenje mjera da rade svoj posao.
Popunjena intenzivna njega
U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj osjetno je povećan broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Pomoćnik direktora za medicinske poslove KBZ-a dr. Kasim Spahić rekao je da je u drugoj polovini februara broj takvih pacijenata udvostručen te da sve veći broj pacijenata treba kiseoničku podršku i upotrebu respiratora.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju