Ljeto, vrućine i lijepo vrijeme nas „natjeraju“ na odlazak u prirodu, te se često opustimo i zaboravimo na nezgode koje se događaju tokom boravka u prirodi. Pred nama su lijepi i sunčani dani u kojima je nužno pojačati oprez zbog mogućnosti ugriza zmije otrovnice, uboda insekata poput pčela, osa i krpelja.
Najčešći simptomi: crvenilo, otok i peckanje
„Obzirom da je počela ljetna sezona povećan je i broj pacijenata sa ubodima insekata. Najčešće je riječ o krpeljima dok su u zadnjem periodu bila dva ili tri ugriza zmije“, kaže spec.dr. Sedžad Delibašić, načelnik Službe hitne medicinske pomoći JU „Dom zdravlja“ Zenica. Najčešći simptomi sa kojima se javljaju pacijenti su crvenilo, otok, bol i peckanje. „Ukoliko pacijenti procijene da simptomi prevazilaze uobičajene, odnosno da se javljaju opći simptomi poput gušenja, potrebno je da se odmah jave ljekaru kako bi se procijenilo da li se radi o lokalnoj ili općoj reakciji“, ističe dr. Delibašić.
Ugrizi zmija
Iako iz Službe hitne medicinske pomoći navode da su do sada imali registrovan slučaj ugriza zmije, ipak, Služba ne raspolaže serumom protiv ugriza zmija. Doktor Delibašić napominje da u zavisnosti od procjene ljekara, o stanju pacijenta, ovisi da li će se serum upotrijebiti. „Kada je upitanju suhi ugriz zmije, odnosno kada nema emisije otrova, on se tretira kao svaku ubod, te se daju antibiotici. Iako je serum namijenjen za teže oblike ugriza, njegova upotreba je opasna iz razloga što se kod velikog broja ljudi može javiti alergijska reakcija, te je stoga adekvatna procjena ljekara od izuzetne važnosti“, ističe Delibašić.