PROJEKAT ONI SU BUDUĆNOST BIH


Zerina Polimac iz Zenice nedavno je završila Pravni fakultet Univerziteta u Zenici te stekla zvanje diplomirani pravnik. Trenutno radi kao sudijski pripravnik-volonter u Općinskom sudu u Zenici, a, pored toga, studentica je i II ciklusta studija na zeničkom Pravnom fakultetu.
Nagrade i priznanja raduju mlade ljude
Kako kaže, kao većina srednjoškolaca nije imala ideju koji fakultet da upiše, te obzirom da je u gimnaziji bila duštveni smjer, da voli rad sa ljudima i pomagati drugima, smatrala je da upravo pravo pruža širok dijapazon mogućnosti pa je upisala Pravni fakultet. „Moram napomenuti da se nisam pokajala niti u jednom trenutku, jer sam kroz studiranje shvatila da bi svaki drugi fakultet za mene bio pogrešan. Pravo mi je omogućilo da spoznam svoje mogućnosti, poboljšam svoje vještine i naučim nove, da srušim općepoznate predrasude o tome kako je pravo samo učenje napamet, te da shvatim da je to ustvari nauka čija primjena u praksi predstavlja umijeće zahtijevajući pri tome britkost, preciznost, odgovornost i veliku moralnost“, kaže Polimac istakavši da je dobitnica četiri Povelje dekana i Povelje rektora, koja je, kako kaže, došla kao zlatni pečat na njene dosadašnje uspjehe tokom obrazovanja. „Drago mi je da su najbolji studenti i studentice svih fakulteta prepoznati i nagrađeni. Ovakve nagrade i priznanja prvenstveno raduju mlade ljude, jer je svakome ponekad potreban određeni vid priznanja kao i aplauz za njegov rad i zasluge. Pored toga predstavljaju dobru motivaciju i podsticaj za dalji trud i uspjehe“, poručila je Polimac.

Profesionalnu karijeru i dalje obrazovanje, kaže Polimac, želi nastaviti u granicama naše države. Trenutno je ma master studiju Pravnog fakulteta u Zenici, na katedri za Državno i međunarodno javno pravo, a nakon odrađenog pripravničkog, u trajanju od 2 godine, planira polagati pravosudni ispit koji će joj omogućiti željeni rad u pravosudnim institucijama naše države. „Nadam se da ću u tome uspjeti, te na najbolji mogući način doprinijeti razvoju i napretku u našoj zajednici i državi“, ističe Polimac.

Vannastavne aktivnosti, seminari, takmičenja…
Sve četiri godine tokom studiranja bila je predstavnica studenata, članica Asocijacije Pravnog fakulteta, članica Naučno-nastavničkog vijeća kao i Odbora za kvalitet nastave, članica skupštine Unije studenata Univerziteta u Zenici, članica Disciplinske komisije pri Univerzitetu. „Bila sam i potpredsjednica sektora za finansije Evropskog udruženja studenata prava Elsa Zenica. U okviru djelovanja navedenog udruženja, moje prijateljice i ja smo organizovale Debatno takmičenje na nivou Univerziteta, pravne klinike iz raznih oblasti prava, Akademiju pravničkih vještina i sl. Učestvovala sam na brojnim seminarima, konferencijama, pravnim klinikama, ljetnim školama iz oblasti ljudskih prava, simulacijama suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava, te na takmičenju iz oblasti krivičnog prava održanog na Jahorini“, kaže Polimac te dodaje da je ponekad bilo teško uskladiti sve obaveze ali, kako kaže, najbitnije su dvije stvari: volja i dobra organizacija. „Svakako da ne smijem izostaviti podršku porodice, koja je imala strpljenja i razumijevanja za razne situacije koje može razumjeti svaki mlad čovjek koji se bori za znanje i uspjeh“, poručila je Polimac.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK