Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona bio je pokrovitelj dvije školske manifestacije koje su organizovane povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Aktiv direktora osnovnih škola iz grada Zenice organizovao je manifestaciju koja je počela defileom učenika zeničkih osnovnih škola ispred Robne kuće „Bosna“ a potom nastavljena koncertom Osnovne i Srednje muzičke škole u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta.
– Prije 30 godina naši roditelji, djedovi, nene, braća i sestre, dali su glas, saglasnost da Bosna i Hercegovina treba nastaviti samostalno živjeti na ovim prostorima. Međutim, dva mjeseca nakon toga, napadnuta je BiH i pokušala se oteti njena državnost. Zahvaljujući našim herojima, braniocima u četiri godine rata je odbranjena samostalnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Upravo imajući to na umu, trebamo biti zahvalni našim herojima koji odbraniše našu državu. Vi, učenici trebate čuvati sjećanje, braniti tradiciju, boriti se za ovakvu BiH: multikulturalnu, multietničku, otvorenu za sve građane ove zemlje. To ćete učiniti učenjem, čuvanjem vrijednosti kulture i multikulturalnosti ove zemlje. Imajući to na umu, još jedan put vam čestitam 30. godišnjicu nezavisnosti BiH -rekao je okupljenima ovom prilikom resorni ministar Spahija Kozlić.
Aktiv direktora srednjih škola iz grada Zenice i Društva pedagoga fizičke kulture Zenica organizovali su Male olimpijske igre zeničkih srednjih škola koje su se održale u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“. Takmičenje je održano u odbojci, košarci i malom nogometu. Pehare i medalje pobjednicima uručio je ministar Kozlić.