Požar koji je nedjelju navečer oko 23:00 sata, izbio u jednoj od soba Javne ustanove „Dom za stara lica“ Zenica, brzo je ugašen, a svih 75 štićenika te ustanove evakuisano iz svojih soba. U evakuaciji štićenika, osim zaposlenih, do dolaska policije, vatrogasaca i zdravstvenog osoblja Službe hitne pomoći Zenica, sudjelovali su građani iz obližnjih zgrada. Kako je istakao direktor ove ustanove, Kemal Efendić, prvi koji je ušao u zgradu bio je sugrađanin po imenu Dejan koji je kasnije zajedno s dvije radnice, koje su bile na smjeni, jednim štićenikom te dvojicom policajaca bio prebačen na Urgentni centar Kantonalne bolnice Zenica. Svi oni su jutro poslije nakon pregleda i ukazane pomoći, otpušteni kućama.
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović posjetio je jučer (ponedjeljak, 22. maj) ovu ustanovu i tom prilikom obećao kako će Grad Zenica u potpunosti pomoći da se nastala šteta sanira, ali da je najvažnije da nema ljudskih žrtava.
Finansijska pomoć Grada i Kantona
– Neizmjerno mi je žao zbog ovog nemilog događaja. Hvala Bogu, niko nije povrijeđen niti stradao, jedino su svi morali biti evakuisani. Zahvaljujem se Službi hitne medicinske pomoći pri Domu zdravlja Zenica, Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Zenica, Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a pogotovo uposlenicima ove ustanove i mještanima obližnjih naselja. Sinoć sam bio tu, bilo je stotine omladinaca koji su pomagali da se evakuišu stari i bolesni ljudi -kazao je Kasumović te dodao da će Grad Zenica izvršiti uplatu sredstava, kako bi se čim prije moglo početi sa sanacijom štete.
– Grad Zenica će interventno, već danas, novčano reagovati, a od menadžmenta sam tražio, odmah po okončanju uviđaja kojim će biti utvrđen i uzrok požara, da krene s radovima i vrate Dom u funkciju. Zahvaljujem se mnogim načelnicima i gradonačelnicima koji mi od jutros nude pomoć. Međutim, Grad Zenica je stabilan i neće nam trebati nikakva pomoć, ima dovoljno sredstva. Grad će promptno uplatiti 20.000 KM, a očekujem od Kantona, tu je i premijerka Amra Mehmedić, jer su viši nivo da pomognu s više sredstava. Ali, to neće biti sva sredstva. Koliko god sredstava bude neophodno, pomoći ćemo da se šteta sanira i dom čim prije vrati u funkciju -istakao je Kasumović.
U posjeti „Domu za stara lica Zenica“, uz gradonačelnika Kasumovića bila je i premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić koja je, također, istakla da će pomoći u svojim kapacitetima koliko to bude neophodno. Mehmedić se zahvalila na brzoj reakciji policije, vatrogasaca, osoblja Službe hitne medicinske pomoći i Kantonalne bolnice Zenica, rekavši da je sretna što u požaru nije bilo ljudskih žrtava, a da će se naći načina da se nadoknadi materijalna šteta.
– Mi ćemo svako u svom kapacitetu pomoći koliko god je potrebno. Na direktoru i menadžmentu ustanove je da sačine procjenu štete, kako bismo omogućili da Dom za stara lica što prije bude u funkciji i da se svi štićenici što prije vrate u ambijent na koji su navikli -kazala je premijerka Mehmedić.
Završen uviđaj
– Zahvaljujući svim dobrim ljudima koji su nam pritekli u pomoć, mi smo na vrijeme evakuisali sve naše korisnike. U saradnji s JU „Dom-porodica“, Penzionerskim domom sa stacionarom ZDK i JU „Studentski dom“ Zenica sve korisnike smo smjestili u sigurne i tople prostorije gdje su proveli proteklu noć. Nadležni organi su izvršili uviđaj nakon čega su se stvorili uslovi da pristupimo saniranju prostorija nakon čega ćemo vratiti naše korisnike u našu ustanovu. Kao što sam rekao i ranije, nama je lakše improvizovati u našoj kući nego da to radimo negdje drugo -istakao je direktor „Doma za stara lica“ Efendić te se još jednom zahvalio svima koji su im pružili pomoć.
Rezultati uviđaja do trenutka pisanja ovog članka nisu bili dostupni javnosti.