U okviru ekološkog projekta „Napiši priču-Uradi sliku“, kojeg sprovodi naša novinsko-izdavačka kuća, u saradnji i pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, odabrani su pobjednici našeg tradicionalnog konkursa za osnovce i srednjoškolce sa područja ZDK.
Pristiglo oko 400 radova

Berina Ibrić (STŠ Zavidovići) – prvo mjesto

I ovogodišnja tema “Biću dio promjene #ActNow”, koja je bila u skladu sa akcijom koju su pokrenule Ujedinjene nacije, bila je zanimljiva i ispirativna đacima, te je na adresu naše novinsko-izdavačke kuće pristiglo više od 400 likovnih i literarnih radova, koje su nam, putem mail-a i pošte, slali učenici iz svih osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Iako je broj pristiglih radova manji u odnosu prethodne godine možemo ipak reći da smo zadovoljni odzivom jer treba imati na umu činjenicu da se nastava dijelom odvija i online, te da su, zbog pandemije koronavirusa, obustavljene vannastavne aktivnosti i sekcije, među kojima su i likovna i literarna. Prošle sedmice je stručni žiri pregledao sve pristigle radove, te odabrao one najbolje. Literarne radove ocjenjivao je stručni žiri, koga su činili – Željko Grahovac (predsjednik), te Elvira Šaćirbegović i Adela Hrnjić-Kukić. Likovne radove ocjenjivao je žiri – Miroslav Šetka (predsjednik), Amra Pojskić i Adela Hrnjić-Kukić.
Pobjednici Konkursa

Sumeja Hajdar (OŠ “Miroslav Krleža” Zenica) – prvo mjesto

U konkurenciji likovnih radova, koje su nam poslali učenici osnovnih škola prva tri mjesta su osvojile: Sumeja Hajdar (OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica), Ermina Hodžić („Prva osnovna škola“ Zavidovići) i Medina Dilaver (OŠ „Hasan Kikić“ Tetovo), dok su u kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojile: Berina Ibrić (Srednja tehnička škola Zavidovići), Rejhana Vehab (STŠ „Kemal Kapetanović“ Kakanj) i Dženeta Arnaut (Tehnička škola Zenica).
U kategoriji literarnih radova, među osnovcima, prvo mjesto je osvojila Sajra Botić (OŠ „Enver Čolaković“ Breza), drugo mjesto Ajša Halač (OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre, Visoko), a treće mjesto je osvojila Ema Mačak („Druga osnovna škola“ Zavidovići). Među srednjoškolcima, najbolji literarni rad napisala je Lejla Hršumović (MSŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Breza), drugo mjesto mjesto je osvojio Adis Arnaut (Prva gimnazija Zenica) i treće mjesto Mahir Rešidović (Gimanzija „Edhem Mulabdić“ Maglaj).
Ove godine, dodijeljena je i specijalna nagrada za najkreativnijeg učesnika Konkursa, a nagradu je osvojila Ela Lokmić, učenica Gimanzije „Edhem Mulabdić“ Maglaj. Kao škola koja je poslala najveći broj radova, te tako osvojila godišnju pretplatu na naš časopis „ZE-DOeko“ pohvaljena je OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica.
Neće biti organizovana svečana promocija
Zbog trenutne epidemiološke situacije, a uvažavajući preporuku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, neće biti upriličena svečana dodjela nagrada učenicima, kao što je to bilo ranijih godina. „Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju izazvanu koronavirusom i činjenicu da nisu ublažene mjere i preporuke kriznih štabova temeljene na mišljenjima i procjenama zdravstvenih stručnjaka, te uzimajući u obzir Procedure za rad odgojno-obrazovnih ustanova, propisane od strane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a kojima je zabranjen ulaz trećih lica u objekte odgojno-obrazovnih ustanova, preporučujemo Vam da u interesu zaštite zdravlja učenika promociju organizirate kroz predstavljanje u listu ‘Naša riječ'“, navodi se u odgovoru Ministarstva. S tim u vezi, a imajući na umu da nam je zdravlje učenika, odnosno učesnika Konkursa najbitnije, pobjednike Konkursa i njihove radove ćemo predstaviti u narednom broju Naše riječi, a nagrade će im biti uplaćene putem transkacijskih računa.