Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i ove godine je učestvovao na Svjetskom takmičenju iz međunarodne investicijske arbitraže, koje je najznačajnije takmičenje iz ove pravne oblasti, a održava se svake godine u Frankfurtu. Na takmičenju učestvuje 45 timova sa najprestižnijih univerziteta iz cijelog svijeta. Ove godine, iako nastupa tek drugi put na ovom takmičenju, Pravni fakultet UNZE je ostvario nevjerovatan uspjeh plasiravši se u grupu prvih osam fakulteta u svijetu. Važno je naglasiti da je Pravni fakultet Univerziteta u Zenici jedini fakultet iz Bosne i Hercegovine i među rijetkim fakultetima iz regije koji uopće dobije priliku da učestvuje na ovom renomiranom takmičenju. „Ovo takmičenje je još jedan u nizu dokaza kvalitetnog i predanog rada naših studenata i našeg osoblja, te aktuelnosti u praćenju trendova u razvoju prava. Kao takvo, ovo takmičenje zaokružuje priču o uspjesima Fakulteta na svim takmičenjima na kojima učestvuje Pravni fakultet Univerziteta u Zenici“, navodi se u saopćenju Pravnog fakulteta.
Takmičari -govornici su bili Amina Hasanović i Faris Muratović, a istraživački tim koji je pomogao u pripremi činile su Elbisa Halvadžić, Zerina Spahić i Enisa Varupa. Treneri su bili v.d. dekanesa prof.dr. Larisa Velić i ass.mr.iur. Amna Hrustić, a nesebičnu pomoć su pružili Johaness P. Willheim, advokat iz Beča, doc.dr. Enis Omerović, Andres Eduardo Garzon iz Saarlanda kao i prof.dr. Anis Bajrektarević, te Jose Magnaye iz Beča. Posebno je važno naglasiti institucionalnu podršku Fakulteta, kao i bivšeg dekana Pravnog fakulteta, a sadašnjeg prorektora za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici, prof.dr. Enesa Bikića. „Iako sam već učestvovao na velikom broju međunarodnih takmičenja, posebna čast mi je bila ostvariti ovaj uspjeh, s obzirom na to da je ovo tek drugi put da je naš fakultet učestvovao na ovom takmičenju, te uprskos puno iskusnijoj i svjetski poznatoj konkurenciji, postigli smo zavidan rezultat. Naš fakultet je ušao u rundu od osam najboljih timova u Frankfurtu, što mnogi drugi svjetski fakulteti nisu uspjeli. Naravno, ja nisam jedini koji je zaslužan za ovo, jer nas plasman je produkt rada čitavog tima koji je stajao iza mene i moje kolegice Amine Hasanović, sa kojom dijelim ovaj uspjeh“, kaže Faris Muratović.
Podsjećanja radi, takmičenju u Frankfurtu prethodilo je predtakmičenje u Milanu na kojem je Pravni fakultet UNZE, u konkurenciji timova iz Francuske, Argentine, Singapura, Turske i Izraela, zauzeo prvo mjesto.