Cvijetić

U Kamernom teatru 55 uveliko traju probe za predstavu „Schindlerov lift“ režisera Kokana Mladenovića, rađenu po istoimenom romanu reditelja i dramaturga Darka Cvijetića. Direktor Kamernog teatra 55, Emir Hadžihafizbegović kaže da je ovo jedan od značajnijih projekata koji će otvoriti katarzične stvari, jer predstava i roman govore o ratnim dešavanjima u Prijedoru.
Kratki roman „Schindlerov lift“ specifično je djelo prijedorskog pjesnika, reditelja, glumca i dramaturga Cvijetića, u kojem on sjedinjenim lirskim i proznim elementima vješto opisuje predratna i ratna zbivanja u Prijedoru 90-ih godina. Knjižicu od 90 stranica kritičari opisuju kao jednu od najboljih antiratnih knjiga u novijoj poslijeratnoj književnosti. Premijera predstave planirana je za 24. februar, glumci su, između ostalih: Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak i Muhamed Hadžović. Svoj kratki osvrt na dosadašnji rad na predstavi dao nam je autor teksta.
– Čujte, kako ne biti zadovoljan jednim takvim glumačko-redateljskim timom kakav je Kamerni teatar i redatelj Kokan Mladenović. Bio sam na prvim probama i s njih otišao potpuno emotivno potresen do dna duše. Način rada i posvećenost je potpuno nevjerojatna. Kamerni teatar na čelu s Hadžihafizbegovićem je jedan od svjetionika za sve tragače za kazališnim užitkom. Zapravo sam silno ponosan -izjavio je za „Našu riječ“ Cvijetić te dodao da vjeruje kako će ova predstava biti igrana širom regiona. Roman je do sad preveden na devet svjetskih jezika i za kratko vrijeme osvojio je kritiku, ali i brojnu čitalačku publiku.