Na konferenciji za medije održanoj prošlog četvrtka, Nusmir Muharemović, direktor festivala Ljetne večeri Studio Teatra i Mirza Begović, kreativni direktor festivala, predstavili su program osmog međunarodnog festivala Ljetne večeri Studio Teatra koji će se održati od 3. do 7. jula u Zenici.
– Prvi put na našem festivalu, nakon osam godina, imamo teatar Exit iz Zagreba, koji dolazi s predstavom “Pluća”. Kada govorimo o teatru Exit i Ljetnim noćima Exit tetra u Zagrebu, moramo reći da su oni nama na direktan način bili uzor da napravimo sve ovo – naše Ljetne večeri Studio Teatra u Zenici. Tako da smo neizmjerno sretni da će gostovati na našem festivalu -kazao je Muharemović.


Sve predstave će se igrati na Ljetnoj sceni Doma armije Preporoda u Zenici od 21 sat, osim predstave za djecu koja počinje u 20:30. Iz godine u godinu se pokazuje da je ljetna scena Preporoda/Doma armije isuviše mala za ono što Studio Teatar radi, zato ako želite uživati u predstavama pod vedrim nebom, rezervacije ulaznica možete izvršiti putem broja telefona 061 438 924, ili upitom na E-mail adresu [email protected].


Osmo izdanje Festivala otvara predstava „Sljedeći“ u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, autora Terenca McNallya, a u režiji Miralema Zubčevića. U predstavi igraju prvak Narodnog pozorišta Sarajevo, glumac Mirvad Kurić i Mona Muratović.
Drugu noć festivala Ljetne večeri Studio Teatra publika će uživati u komediji Narodnog pozorišta Mostar „Ne igraj na Engleze“, autora Vladimira Đurđevića, a u režiji Emira Spahića. Treća noć festivala je rezervisana za predstavu „Pluća“ nastale u koprodukciji Teatra EXIT Zagreb i Gradskog kazališta Sisak. U predstavi igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić. Četvrta noć (subota, 6. juli) Festivala je rezervisana za najmlađu publiku koja će uživati u predstavi za djecu „Mjesečeva šuma“, nastale u produkciji Kulturne scene Male stvari, Trebinje. Posljednju, petu noć festivala publika će uživati, sada već tradicionalno, u hit komediji Studio Teatra „Državni lopov“ u kojoj igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija. Ova komedija već 19 godina nasmijava publiku širom BiH, regiona i Evrope.