ONI SU BUDUĆNOST BIH


Krajem juna, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održan je finalni krug takmičenja Ekonomske olimpijade 2024, u organizaciji Liberalnog foruma BiH i Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta, a koje je privuklo ogroman broj škola i takmičara. Preko 500 učenika i učenica iz 58 srednjih škola se ove godine prijavilo na, četvrtu po redu, Ekonomsku olimpijadu, a drugo mjesto na ovom takmičenju osvojio je Emir Čavalić iz Srednje tehničke škole Zavidovići.
Drugo mjesto i srebrena medalja
„Ekonomska olimpijada (EO) je međunarodno takmičenje iz ekonomskog i finansijskog znanja namijenjeno učenicima svih srednjih škola u dobi od 14 do 20 godina, koje se realizira u 23 zemlje svijeta. Interes za moje učešće potekao je iz moje strasti prema ekonomiji i želje da testiram svoje znanje na višem nivou. Natjecanje je organizovani u tri faze. Školski krug gdje učesnici prolaze jednomjesečnu edukaciju kroz predavanja i radionice koje se organiziraju uživo i testiranje znanja se vrši putem online platforme za testiranje. Finalni krug koji se sastoji od dva nivoa takmičenja – pismeno i usmeno“, objašnjava Čavalić.
Čavalić, koji je osvojio drugo mjesto i srebrenu medalju, sa još četiri učenika, će predstavljati BiH na međunarodnoj EO u septembru u Atini, u Grčkoj.
„Osjećam se izuzetno ponosno i počašćeno što ću predstavljati BiH na međunarodnoj sceni. Ovo postignuće mi mnogo znači jer je rezultat dugotrajnog rada, predanosti i podrške mojih mentora i porodice. Bilo je potrebno mnogo truda, uključujući sate pripreme, istraživanja i učenja, da bih postigao ovaj uspjeh. Posebno bih se htio zahvaliti profesoricama stručnih predmeta koji su me mnogo toga nučile kroz moje srednjoškolsko obrazovanje, a to su: Lejla Ibrulj Husić, Samira Mehanović i Aida Hrkić“, kaže Čavalić.
Planira studirati ekonomiju
Ekonomska olimpijada je, kaže, prvo takmičenje na kojem je učestvovao tokom srednjoškolskog obrazovanja. „Nažalost, nisam učestvovao na drugim natjecanjima i aktivnostima, što je jedna od stvari za kojima žalim. Ovo je bilo nezaboravno iskustvo i žao mi je što nisam ranije učestvovao ni u jednom natjecanju. Jedna od poruka koju bih htio uputiti mlađim generacijama jeste da probavaju nove stvari, uključujući natjecanje i aktivnosti, jer na kraju mogu nešto nevjerovatno da ostvare“, ističe Čavalić.
Ove školske godine je završio Srednju tehničku školu, smjer Ekonomski tehničar u Zavidovićima, te dalje planira studirati ekonomiju u Tuzli. „Planiram nastaviti studirati ekonomiju na Univerzitetu u Tuzli i vjerujem da će mi ovo iskustvo pomoći u daljem razvoju mojih akademskih i profesionalnih ciljeva. Ekonomija je moja strast i želim se posvetiti istraživanju i unapređenju ove oblasti“, dodaje Čavalić.


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK