Udruženje likovnih umjetnika Zenica organizovalo je ovogodišnje izdanje Aprilskog salona koji je svečano otvoren proteklog četvrtka, a postavka će ostati izložena do 25. novembra. Ovogodišnja koncepcija Aprilskog salona uključuje 11 umjetnika porijeklom iz Zenice koji žive i rade u BiH, Hrvatskoj, Francuskoj, Australiji, Njemačkoj, Kanadi, Švedskoj i Holandiji: Muhamed Bajramović, Jelenko Butina, Anto Čabraja, Igor Grgurević, Irfan Handukić, Josip Jozić, Anto Kajinić, Jasmin Kukavica, Miroslav Lovrić, Ivan Mijatović i Miroslav Šetka. Postav ovogodišnjeg Aprilskog salona izložen je u prostoru na prvom spratu Shopping centra Džananović u dogovoru s vlasnikom, a s idejom ulaska umjetnosti na uobičajena i svakodnevna mjesta ljudskog boravka. Također se inicira dijalog sa savremenim trendovima globalizacije i monetizacije umjetnosti kroz sustave art-sajmova i velikih galerija.
Ovogodišnji selektor je likovni kritičar iz Dubrovnika, povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, koji je u izjavi za „Našu riječ“ istakao da se Salon nametnuo kao ozbiljna kulturna i općedruštvena činjenica. – Činjenica da ovaj Salon postoji od 1974. godine ga legitimira kao događaj kojemu treba pristupiti s ozbiljnošću. Ova izložba je postigla da zbroj različitih individualnih poetika, na neki način, dobro funkcionira i kao cjelina -rekao je Ivanović.
Opći izložbeni konstrukt ovogodišnjeg Salona nije baziran na zajedničkoj temi, niti se umjetnicima željela a priori nametnuti bilo kakva zadatost pa su i rezultati raznovrsni i uključeni u izbor po različitim „ključevima“, među kojima je pokušaj potrage za likovnom izvrsnošću svakako najvažniji.
Irfan Handukić kaže da su pozvani nekadašnji zenički umjetnici koji žive u drugim državama iz razloga što u Zenici trenutno nema velik broj umjetnika. – Pitanje je kako ćemo ubuduće, to zaista ne znam. Umjetnost je pošten i predan rad, nema zaobilaženja. Ja sam za ovogodišnji Salon odabrao djela iz jednog ciklusa grafike iz svojih 46. godina rada -kaže Handukić.