Prošlog četvrtka je u nedavno otvorenoj dvorani „Fra Ljubo Hrgić“ održana zenička promocija knjige “Na Vrbasu Tekija” autora zavidne pripovjedačke vještine, Josipa Mlakića. O knjizi su govorili: Enes Škrgo – viši kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića, fra Ivan Šarčević – profesor na Franjevačkog teologiji i književnik Josip Mlakić.
Autor je romanom „Na Vrbasu tekija“ uspio gotovo nemoguće: ispisao je jezikom Ive Andrića neispripovijedanu priču, uspio je rekreirati svijet koji nam je i blizak i dalek, svijet koji je ostao sačuvan u knjigama i kronikama, svijet koji je stvorio i u njegovim detaljima sačuvao Andrić, a sada ga je jednako moćno i stilski besprijekorno nastavio jedan od najboljih suvremenih pripovjedača.
– Ova knjiga je, na neki način, plod moje višegodišnje fascinacije djelom i likom Ive Andrića, zatim franjevačkim izvorima koje je, između ostalih, Andrić koristio. Sam proces pisanja trajao je manje od dvije godine dok je istraživanje bilo mnogo duže i opsežnije. Andrić je tema koja uvijek izaziva jako pozitivne ili jako negativne reakcije, tu nema sredine. Reakcije čitatelja a posebno književnika na ovaj roman su jako dobre -izjavio je za „Našu riječ“ Mlakić.
Na jednoj strani prošlost i dokumentarna građa, na drugoj piščeva imaginacija i majstorsko umijeće da toj prošlosti i njezinim akterima udahne život. Ovaj roman više je od romansirane kronike jajačkog samostana. Ovo je roman o velikim događajima, krvavim ratovima i okrutnim režimima, ali još više o jajačkim i bosanskim fratrima, općenito o malim ljudima, njihovim čežnjama i snovima, neuspjesima i razočaranjima.