U petak je održana press konferencija na kojoj je predstavljena nova skupštinska većina, a koju čine: zastupnici stranaka SDA, DF, SBB, NES, te samostalni zastupnici: Ivo Tadić, Alen Kapković i Amela Granić.
Kako je istaknuto, kao partneri u parlamentarnoj većini koja će formirati izvršnu vlast u Zeničko-dobojskom kantonu, uvažavajući načela efikasnosti i provodivosti, utrdili su programske principe partnerskog djelovanja na području ZDK za period 2023-2026. godina.
„Obzirom na usložnjenu političku situaciju u ZDK i činjenicu da nije bilo jasne parlamentarne skupštinske većine, ova grupacija se odlučila da sačini novu skupštinsku većinu, novu Vladu i napravi jedan novi Program Vlade koja će, ustvari, biti u kontinuitetu, jer ćemo imati ministre koji su trenutno u Vladi i koji će nastaviti da rade. Danas, praktično, započinjemo ovu priču predstavljanjem. Bilo je špekulacija ovih dana u medijima, njih više ne bi trebalo da bude. Mi smo, od prvog trenutka, bili ubijeđeni u ovu većinu“, rekao je, između ostalog, Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK.