Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Unije studenata Univerziteta u Zenici (UNZE) postigli su dogovor o načinu realizacije zahtjeva neformalne grupe studenata koji su u petak održali mirni protest pred zgradom Vlade, nakon što su sedam ranije protestovali pred sjedištem Rektorata UNZE. Studenti traže da im se omogući bezuslovan upis na narednu godinu studija, smanjenje cijena školarina te plaćanje školarina na rate.
Izmjene Zakona
Dogovoreno je da Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK do kraja ove sedmice pripremi izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju ZDK-u, kojima će se omogućiti bezuslovan upis studenata u narednu godinu studija u vanrednim okolnostima, kao što je aktuelna pandemija koronavirusa.
Ministar Spahija Kozlić rekao je da je Ministarstvo, kao i na prethodnom sastanku s predstavnicima studenata kada je bezrezervno podržao zahtjeve studenata, već pokrenulo pripremne aktivnosti na izradi ovih izmjena. UNZE treba dati mišljenja oko akademskih pitanja, a od Senata UNZE se očekuje da produži rok za upis studenata. Izmjene Zakona mora usvojiti i Skupština ZDK.
“Bojim se da se može desiti da se zbog skupštinske procedure prekorači rok za upis studenata, tako da bi UNZE trebao produžiti rok za upis u narednu godinu. Mislim da bi ovo moglo brzo da se realizira na obostrano zadovoljstvo, a na kraju krajeva najviše na zadovoljstvo studenata”, rekao je Kozlić.
Najniže školarine
Konstatirano je da UNZE ima najniže cijene školarina među svim javnim univerzitetima u FBiH, te da nema prostora za smanjenje školarina. Istaknuto je da su Vlada i resorno ministarstvo zadnje dvije godine odbili sve zahtjeve UNZE za povećanje školarina, kao i zahtjev za povećanje cijene smještaja u Studentski dom u Zenici, kako bi se zadržao postojeći nivo školarina.
“Zahtjev za obročno plaćanje školarina je interna stvar fakulteta. Ukoliko bude tražen stav Ministarstva, odnosno Vlade, po tom pitanju, mi ćemo definitivno i to podržati, ali je praksa na UNZE da najveći broj fakulteta dopušta obročno plaćanje”, naveo je Kozlić.
Studenti zadovoljni
Predstavnici Unije studenata izrazili su zadovoljstvo ishodom sastanka, na kojem su, osim predstavnika Vlade, dobili punu podršku predsjedavajućeg Skupštine Ćazima Huskića, koji je rekao da će na kraju, ipak, odlučiti politika, jer izmjene Zakona o visokom obrazovanju ZDK moraju dobiti podršku najmanje 18 zastupnika.
“Punu podršku Vlade i Skupštine imamo, međutim zakonska procedura mora da se ispoštuje, tako da će se procedura ubrzati maksimalno koliko može, međutim moramo biti malo i strpljivi”, rekla je nakon sastanka Larisa Gadžun, predstavnica neformalne grupe studenata.