Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javne pozive za dodjelu sredstava subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima, za što je u budžetu ovog ministarstva za 2022. godinu planirano 3,1 miliona KM.
Devet javnih poziva
Raspisano je devet javni poziva, i to za program podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvalitete, patenti), subvencioniranje investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata, subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture, subvencioniranje projekata razvojnih agencija, regresiranje kamata po kreditima odobrenim u period 2020. – 2022. godina po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te refundaciju sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata.
Start up-i, IT sektor i žensko poduzetništvo
Novina u odnosu na ranije godine su tri nova javna poziva – podrška samozapošljavanju i razvoju Start up-a, podrška samozapošljavanju i privrednim subjektima u IT sektoru za kreiranje i izvoz digitalnih rješenja te refundiranje finansijskih sredstava namijenjenih podršci razvoja ženskog poduzetništva.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju