Zajedničko davanje svečanih izjava nosilaca ovjerenih mandata 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, jučerašnjoj (ponedjeljak, op.a.) konstituirajućoj sjednici novog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, prisustvovali su i Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Željko Bakalar, član Centralne izborne komisije BiH, koji su novoizabranim zastupnicima uručili uvjerenja o mandatima u Skupštini.

Arnautović

„Bilo mi je zadovoljstvo da, na poziv predsjedavajućeg starog saziva Skupštine ZDK, u ime Centralne izborne komisije, prisustvujemo konstituirajućoj sjednici i uručimo uvjerenja onima koji su osvojili mandat“, rekao je Arnautović, dodajući da je među zajedničkim ključnim obavezama Centralne izborne komisije BiH i Skupštine u narednom periodu da se u propisanom roku izvrši izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući četiri iz reda bošnjačkog, dva iz reda hrvatskog, dva iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. decembra 2022. godine.
Nakon toga je uslijedilo zajedničko davanje i pojedinačno potpisivanje svečanih izjava nosilaca ovjerenih mandata 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.
Osnovani klubovi zastupnika konstitutivnih naroda
U nastavku sjednice, izabrani su predstavnici zastupnika konstitutivnih naroda Skupštine. Zastupnici Kluba zastupnik Bošnjaka su, većinom glasova, za predsjednika Kluba izabrali Ćazima Huskića (SDA) i zamjenika Vahida Ramića (SBB), dok Behija Kulović (Naša stranka), koja je bila i jedini prijedlog za izbor u Radno predsjedništvo Skupštine ZDK za predsjedavajuću ili zamjenicu predsjedavajućeg nije dobila potreban broj glasova.
Većinom glasova, za predsjednicu Kluba zastupnika Hrvata 9. saziva Skupštine ZDK izabrana je Sanja Renić (BHI-KF), a za zamjenicu Snježana Pandža (DF), dok je Dejan Kovačević (Narod i pravda) izabran kao kandidat za Radno predsjedništvo, odnosno za predsjednika ili zamjenika predsjedajućeg.
Za predsjednika Kluba zastupnika Srba izabran je Mladen Simić ( SDP), a za zamjenika Goran Bulajić (DF), koji je ujedno i predstavnik iz reda Srba za Radno predsjedništvo.
Zastupnici su, jednoglasno, usvojili i Prijedlog Odluke o izboru privremene Komisije za izbor i imenovanja, nakon čega je zbog, kako je objasnio dosadašnji predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić, činjenice da Klub zastupnika Bošnjaka nije uspio usaglasiti kandidata za predsjedajućeg ili zamjenika predsjedajućeg Skupštine, nisu se stekli uslovi za nastavak rada, te je prekinuo sjednicu.
Većina nastavila sjednicu i izabrala novo rukovodstvo Skupštine

Dogovor oko nastavka sjednice Skupštine

Sjednicu je napustilo 17 zastupnika SDA, HDZ-a, SBB-a i jedan zastupnik NES-a, kao i sekretar i Stručna služba Skupštine, a s ovom odlukom se nisu složili zastupnici nove parlamentarne većine, koji su nastavili zasjedanje i izabrali novo rukovodstvo. Sjednicom je predsjedavao najstariji prisutni zastupnik Vinko Marić (BHI-KF), nakon čega su članovi, njih četiri od sedam, privremene Komisije za izbor i imenovanja dostavili zastupnicima prijedlog kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine.
Za predsjedavajućeg Skupštine ZDK, sa 18 glasova prisutnih, izabran je Dejan Kovačević, dok su za zamjenike predsjedavajućeg izabrani Goran Bulajić i Behija Kulović koja je, iako ranije nije dobila potrebnu većinu glasova u svom klubu, izabrana kao kandidatkinja za Radno predsjedništvo, odnosno za zamjenika predsjedajućeg.