Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić upriličili su, protekle srijede, u sjedištu Vlade, prijem za 97 učenika generacije osnovnih i srednjih škola u ZDK.
Naša budućnost
„Okupili smo našu budućnost, najbolje učenike osnovnih i srednjih škola sa područja ZDK, i na taj način smo im htjeli dati vjetar u leđa i poželiti im sreću u daljem školovanju. Danas sam izuzetno ponosan na našu djecu, omladinu, našu budućnost. Nadam se i vjerujem da ćemo od ovih učenika dobiti izrasle ljude koji će voditi i čuvati BiH, a na kraju čuvati i mladost BiH“, poručio je, između ostalog, premijer Bašić, naglasivši da su za sve učenike osigurane zahvalnice, pokloni te novčane nagrade u iznosu od po 500 KM.
Ministar Kozlić je istakao da je ovo najljepši dan u njegovom mandatu ministra, te da je ova Vlada u fokus stavila škole, a na prvom mjestu djecu, odnosno učenike. „I u narednom periodu ćemo činiti sve kako bi stvorili što bolje uslove za učenje naše djece. Razmišljamo i o stipendijama za učenike srednjih škola. I kurikularna reforma koju smo uradili je posvećena učenicima, oni su u središtu cijele ove priče. Bitno je da iz škola izađu sa što većim znanjem, što boljim kompetencijama kako bi, zaista, vodili ovu državu“, rekao je ministar Kozlić.
Motivacija učenicima
Merjem Sikirić, Učenica generacije u OŠ „15. april“ Kakanj je upisala Elektotehničku školu u Kaknju i planira se baviti web dizajnom i programiranjem. „Drago mi je što mogu podijeliti radost uspjeha sa ostalim učenicima. Mladi ljudi, uspješni ili manje uspješni, su budućnost naše domovine i ulaganje u njih, njihovo obrazovanje i afirmiranje je najbolja investicija i granat njihovog ostanka na ovim prostorima“, kazala je Sikirić.
Behija Omerbašić, Učenica generacije u OŠ „1. mart“ u Jelahu je upisala Gimnaziju „Musa Ćazim Ćatić“ u Tešnju. „Ovaj prijem je mladima dao još veću snagu i motivaciju da još bolje uče“, istakla je Omerbašić. „Zahvaljujem se Ministarstvu jer su prepoznali naš trud i rad i što nas potiču u daljem razvijanju i školovanju“, rekao je Karlo Klarić, Učenik generacije u OŠ „Žepče“. I za Adnu Međić, Učenicu generacije u Prvoj osnovnoj školi Maglaj i Vedada Čišiju, Učenika generacije u OŠ „Kulin ban“ Visoko, ova nagrada mnogo znači. „Htio sam da budem učenik generacije još od šestog razreda i bilo je potrebno mnogo truda, rada i zalaganja“, rekao nam je Čišija.
Mahir Rešidović, Učenik generacije u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ Maglaj je istakao da su podjednako bitni i formalno obrazovanje i vannastavne aktivnosti. „Meni je jako bitna podrška, mada nikada nisam očekivao ništa materijalno. Upisao sam Elektrotehnički fakultet u Sarajevu i planiram ostati u BiH i graditi ovu zemlju na najbolji mogući način, jer mislim da ne trebamo biti ona zadnja domina koja treba da čeka da sve dođu do nje, nego prva domina koja treba da pokrene taj niz, a mislim da to mladi itekako mogu“, rekao je Rešidović.
Jana Dragić, Učenica generacije u Srednjoj mješovitoj školi Žepče, pohađala je, istovremeno, i Muzičku školu „Katarina Kosača-Kotromanić“. „Ova podrška me još više motivira. Mislim da je najvažnije organizovati se i rasporediti vrijeme za učenje i graditi sebe kao čovjeka“, kazala je Dragić. I Ajli Bukvić, Učenici generacije u Gimnaziji „Rizah Odžečkić“ Zavidovići ova podrška mnogo znači. „Mnogo znači činjenica da se trud nagradi i da ništa nije uzaludno. Upisala sam Medicinski fakultet u Tuzli i nadam se naboljem“, dodala je Bukvić.