Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić proteklog četvrtka potpisao je ugovore o dodjeli sredstava za finansiranje programskih projekata neprofitnih organizacija iz ovog kantona.
Najviše projekata iz sporta
Premijer Bašić je napomenuo kako već drugu godinu sa pozicije “Tekući transferi neprofitnim organizacijama” Ureda premijera ZDK, raspisuju javni poziv i dodjeljuju sredstva neprofitnim organizacijama za obilježavanje značajnih datuma, finansiranje okruglih stolova i tribina, kulturnih, naučnih i vjerskih manifestacija te finansiranje ili sufinansiranje sportskih manifestacija i projekata od značaja za ZDK ili BiH.

Bašić

„Ukupan iznos sredstava za ova tri LOT-a iznosi oko 150.000 KM, a sredstva je dobilo oko 80 udruženja, u rasponu od 500 do 5.000 KM, kako je i bilo propisano Javnim pozivom, kojim su bili predviđeni i kriteriji koje su morali ispuniti aplikanti. Ove godine smo imali duplo više zahtjeva nego prošle, međutim, dosta zahtjeva je odbijeno zbog formalno-pravne neispravnosti, nepotpune dokumentacije, neblagovremenosti prijava… Najviše je projekata iz sporta, 80 do 90 posto svih projekata su za naše mlade i promociju sporta“, rekao je premijer Bašić.
Značajna podrška

Šabeta

Nejra Šabeta iz Odbojkaškog kluba “Naša škola sporta” Kakanj se zahvalila Vladi ZDK i premijeru Bašiću na podršci Festivalu odbojke „Kakanj 2022“. „Klub djeluje već sedam godina u Kaknju i okuplja preko 230 članica, uzrasta od šest do 15 godina. Naš projekat se zove Festival odbojke „Kakanj 2022“. Prethodnih godina smo imali sličan festival, s tim da ove godine namjeravamo napraviti još veću senzaciju u svemu tome, s obzirom na to da je događaj prethodnih godina, pored podrške Ureda premijera ZDK, prepoznala i Evropska odbojkaška federacija“, kazala je Šabeta.

Alić

Atletski klub „Zenica“, kako je istakao Hamza Alić, predsjednik Kluba, je i ove, kao i prethodnih, godine dobio podršku Vlade ZDK za organizaciju Međunarodnog atletskog mitinga, koja je bila i jedan od glavnih sponzora. „Naš Miting sigurno ne bio imao tu kvalitetu da nemamo podršku Zeničko-dobojskog kantona. To je jedna od najjačih sportskih manifestacija u našem kantonu i zasigurno ćemo težiti da i u narednom periodu opravdamo to povjerenje i organiziramo što bolju sportsku manifestaciju za Zenicu, Zeničko-dobojski kanton i BiH“, rekao je Alić.

Kadrić

Sredstva je dobilo i Udruženje dijaliziranih i transplatiranih osoba iz Kaknja, čiji se članovi bore za bolji status dijaliznih bolesnika i kvalitetniji život. „U našem kantonu godišnje ima, u prosjeku, preko 200 bolesnika, čiji je život težak, mukotrpan, sa velikom stopom smrtnosti. Dijaliza je samo postupak održavanja ljudi u životu. Naše kantonalno Udruženje djeluje od 2005. godine i pokretač je mnogih aktivnosti na poboljšanju života dijaliznih bolesnika, pogotovo na povećanju broja trasplatacija“, kaže Muhamed Kadrić, predsjednik Udruženja.