Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju je predvodio premijer Mirnes Bašić, posjetila je u petak 6. sajam poljoprivrede “Dani maline i meda” u Žepču, saopćila je Press služba.
Čestitke organizatorima
Premijer Bašić je na svečanom otvorenju čestitao organizatorima što su, na dvodnevnom sajmu, okupili izlagače iz cijele BiH. Istakao je da Vlada izdvaja značajna sredstva i ulaže napore s ciljem jačanja sektora poljoprivrede, te da se poticajne mjere usaglašavaju sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača.
Naveo je da je u ovogodišnjem Budžetu opredijeljeno 3,5 miliona KM za 25 programa poticaja, a rebalansom Budžeta koji će biti donesen tokom ljeta, planirano je da se za poljoprivredne poticaje izdvoji dodatnih 1,15 miliona KM.
“Nadam se da ćemo uz naše poticaje ostati lider u proizvodnji maline, peradarstvu i plasteničkoj proizvodnji u FBiH, sa čime se ponosimo”, rekao je Bašić.
Dobar urod
Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirsad Hadžić izrazio je zadovoljstvo urodom i kvalitetom maline na plantažama u ovom kantonu, kao i nikad većom otkupnom cijenom maline.
“Stajali smo uz proizvođače kada je cijena bila niska, a i sada kada su proizvođači zadovoljni. Vlada pruža podršku i prati vaš rad, a naše prisustvo na sajmu je potvrda da smo s vama”, rekao je Hadžić.
Brojna delegacija
Izlagače i posjetioce sajma pozdravio je i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, a u delegaciji Zeničko-dobojskog kantona bili su i ministar finansija Josip Lovrić, ministar privrede Zlatko Jelić te zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Ivo Iva Tadić.