Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, zajedno s ministrima u Vladi, ugostio je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadika Babura Girgina, saopćila je Press služba.
Prioriteti Vlade
Premijer Pivić je upoznao turskog ambasadora sa stanjem u Zeničko-dobojskom kantonu, rekavši da su stabilnost, razvoj i sigurnost najvažniji prioriteti vlade koju predvodi, a u fokusu je i borba protiv korupcije s ciljem vraćanja povjerenja građane u institucije i ostanka mladih u BiH.
Nova bolnica
Naglasio je da je Vlada posvećena napretku u svim oblastima, a posebno u sektoru zdravstva gdje je planiran generacijski projekt izgradnje Nove bolnice u sastavu Kantonalne bolnice u Zenici. Radi se o projektu vrijednom preko 300 miliona KM, a predviđena je izgradnja višespratne zgrade sa oko 850 kreveta, operacionim blokom i svim drugim sadržajima u skladu s najvišim svjetskim standardima.
Premijer Pivić je istakao da će Nova bolnica biti najveća bolnica koja će se graditi u poslijeratnom periodu u BiH te da bi Vladi Zeničko-dobojskog kantona bila veoma korisna iskustva Republike Turske koja je posljednjih decenija napravila ogroman iskorak u oblasti zdravstva.
Zahvalnost Turskoj
On se zahvalio narodu i institucijama Republike Turske na svesrdnoj pomoći Bosni i Hercegovini, a posebno za projekte koji su realizovani ili se trenutno realizuju u Zeničko-dobojskom kantonu.
Ambasador Babur Girgin se zahvalio premijeru Piviću i ministrima na prijemu rekavši da Republika Turska ima namjeru da nastavi saradnju sa BiH i njenim regijama, a da je projekat Nove bolnice veoma interesantan s obzirom na položaj Zeničko-dobojskog kantona kao središnje regije u BiH.
Pohvalio je opredjeljenje Vlade za borbu protiv koprupcije, rekavši da je to važan preduslov za privlačenje investicija i ostanak mladih.
Turističke posjete
Istakao je da je potvrda dobrih odnosa dvije zemlje i podatak da građani Turske prednjače po broju turističkih posjeta BiH, što je, kako je rekao, veoma važno za razvijanje odnosa, te da je Republika Turska sa svojim iskustvima u oblasti turizma spremna da pomogne dalji razvoj turizma u BiH.
Sajam ZEPS
Potvrdio je da kompanije i privredne asocijacije iz Turske namjeravaju učestvovati na sajmu ZEPS, koji će se nakon višegodišnje pauze održati u oktobru u Zenici.