rema tekstu Jetona Neziraja, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene (DOLS) Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) održana je u nedjelju na Maloj sceni zeničkog pozorišta. Režiju potpisuju Miroljub Mijatović i Ermina Nišić a rad na predstavi počeo je u vrijeme prije pandemije. Premijera je organizovana u okviru VI Internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2020.
– Ova predstava okuplja 15 mladih ljudi, sigurno će imati mnogo svojih repriznih izvedbi. Bilo je jako teško raditi jedan ovakav predložak gdje je svih 15 učesnika sve vrijeme na sceni. Prilagoditi sve to, obezbijediti da svi budu sigurni. Bilo je zahtjevno nastaviti proces rada na predstavi koja je u prvobitnoj zamisli uključivala mnogo više fizičkog kontakta. Konačni proizvod podsjeća na „Romea i Juliju“, što zbog same simbolike mosta, što zbog borbe da se realizuje ljubav i pomire posvađana sela -rekao je Mijatović.
Nišić kaže da je uvijek veliko zadovoljstvo raditi predstavu s djecom i mladim članovima DOLS-a.
– Veliko je iskustvo upoznati želje i potrebe mladih u vrijeme pandemije, ali i njihovu predanost pozorištu i predstavi. Sve su radili dušom i srcem, davali sebe i na kraju su rezultat pokazali svima nama. Jako sam ponosna na našu djecu i činjenicu da sam dio ovog projekta -istakla je Nišić.
Predstava je namijenjena publici uzrasta iznad 12 godina a zbog epidemioloških mjera dozvoljeno je prisustvo 30 gledalaca.