Godina koja je iza nas je za Bosansko narodno pozorište Zenica bila jako uspješna. Pored programsko-repertoarskih aktivnosti i premijernih izvedbi predstava (Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo; Drama o Mirjani i ovima oko nje; Sve to je iz kuće; Balet osmijeha u oblaku dima; Avanture malog Zvjezdana; Ptica od pijeska; te koprodukcijskog projekta Marlen Dietrich – Pet tačaka optužnice) organizovan je veliki broj i repriznih izvedbi. Svoje predstave su igrali i širom BiH, te u zemljama regiona, a jedno od značajnijih gostovanja je svakako bilo u Berlinu, gdje su u teatru Maxim Gorki odigrali predstavu „Moja fabrika“.
– Tokom godine smo uveli praksu da za ljubitelje klasične muzike u okviru koncertne sezone, a u saradnji s Kamernim – simfonijskim orkestrom jednom mjesečno organizujemo takve koncerte. Organizovan i realizovan je XXII Festival bh. drame koji je uz obavezan takmičarski program imao i bogat prateći program sačinjen od promocija, izložbi, koncert. Festival je ugostio oko 200 umjetnika iz BiH i zemalja regiona. Završen je i Konkurs za izbor najboljeg bh. dramskog teksta, te je iz štampe izašla naša knjiga Tri drame u kojoj se nalaze dva pobjednička teksta s prethodnih konkursa i još jedan po preporuci stručnog žirija -kaže Miroljub Mijatović, direktor BNP-a te dodaje da su zajedno s Gradom Zenica i drugim institucijama kulture organizovali 26. MKM „Zeničko proljeće“, te u okviru manifestacije izveli dvije premijere i ugostili nekoliko stotina dramskih, muzičkih i likovnih umjetnika.
– U misiji širenja pozitivnih priča i učvršćujući saradnju s obrazovnim institucijama u gradu, organizovali smo nekoliko stručnih radionica koje su se bavile dramsko-pedagoškim aktivnostima i edukacijom odgajatelja i profesora razredne nastave. Također, nosioci smo projekta Kreativne Europe čija realizacija će se odvijati tokom perioda od dvije godine, a partneri su nam iz Francuske, Portugala i Crne Gore. Ali ono što nam je posebno bitno jeste činjenica da se uz pomoć sredstava koje su osigurali Grad Zenica, Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, konačno rješava problem prokišnjavanja ravnog krova na zgradi BNP-a. To je bio gorući problem koji nije rješavan godinama unazad, a sad su radovi pri kraju, te se nadamo da ćemo početkom 2024. godine naše aktivnosti obavljati u sigurnijim, komotnijim i zdravijim uslovima i za zaposlenike i za publiku -ističe Mijatović na kraju razgovora. (D. J.)