Proteklog petka je na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica izvedena 746. premijera u 72. umjetničkoj sezoni. U predstavi „Siročad“ prema tekstu Denissa Kellyja a u režiji Ivana Plazibata, glume: Zlatan Školjić, Enes Salković i Snežana Vidović.
Direktor BNP-a Miroljub Mijatović kaže da su dogovori sa rediteljem Plazibatom počeli u jeku pandemije i da je velika radost što predstava doživljava svoju premijernu izvedbu usprkos svim poteškoćama izazvanim pandemijskim uvjetima.
Reditelj predstave Plazibat je istakao da mu je ovo prva saradnja s Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i prva režija koju potpisuje u ovoj pozorišnoj kući. Izrazio je zadovoljstvo izuzetno angažovanim i predanim ansamblom predstave. Prema riječima Plazibata, predstava ukazuje na ozbiljne anomalije društva u kojem je mržnja sveprisutna, a koja je opet ispričana u žanru pozorišnog trilera. Predstava propituje jednostavne i svakodnevne teme, a intenzivno se bavi pitanjem govora mržnje, jer svo zlo i nasilje ima začetak u verbalnom diskursu.
– Predstavu Siročad, koju smo na osnovi pomenutog dramskog teksta inscenirali u BNP-u, žanrovski bismo mogli odrediti kao triler. Naime, napeta priča i radnja komada potiču pažnju gledaoca do te mjere da ga sve vrijeme „drže“ intelektualno i emotivno involviranog u iščekivanje razrješenja. To, naravno, ni u kojem slučaju, nije svrha samo sebi – predstava ima snažnu poruku i prezentira društvenu refleksiju na tematiku kojom se bavi. Istovremeno, ona postavlja i pokušava odgovoriti na ova (i slična) pitanja: da li je porodica zaista osnovna ćelija društva? Da li je neophodno štititi je, čak i ako je „teško bolesna“? Ovaj komad, dakle, propituje da li je porodica precijenjena kategorija, manipulacija koja bi zavarala i najboljeg čovjeka na svijetu i pretvorila ga u čudovište… Ima li porodica zaista moć i značaj koji joj se obično pripisuju? -kaže dramaturginja Nedžma Čizmo.