U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica (BNP) povodom Svjetskog dana pozorišta, premijerno je izvedena predstava „Žiranti“ rađena prema tekstu Marija Ćuluma a u režiji Muhameda Bahonjića. Ovo je bila peta premijera u umjetničkoj sezoni 2020/21. a ukupno 743. u zeničkom pozorištu.
Režijom i glumom u ovoj predstavi Bahonjić je imao za cilj obilježiti svoj odlazak u glumačku penziju. Istakao je da je velika čast, ali i odgovornost režirati komediju, osobito za glumca koji je itekako svjestan težine i ozbiljnosti stavljanja komedije na scenu. Ujedno se zahvalio i kolegicama i kolegama iz ansambla predstave podsjećajući da je sam rad na predstavi ostao kao divno iskustvo ispunjeno mladalačkom i lepršavom energijom zbog koje vjeruje da je formalni odlazak u penziju zapravo samo početak rada
Miroljub Mijatović, direktor BNP-a, kaže kako je velika radost uopće realizovati novu predstavu u nesretnim i nesigurnim pandemijskim uslovima u kojima se trenutno nalazi svijet.
– Naš cilj je da s ovom predstavom, u ova teška vremena, izazovemo pokoji osmijeh naših gledatelja. Sigurna sam da ćemo to uspjeti i da bar na trenutak odlutaju njihove misli od sumornih vremena i da se s nama poigraju, uživaju i naravno nasmiju, nasmiju, nasmiju -kaže glumica u predstavi, Ermina Nišić.
„Žiranti“ su inače, komedija situacije, laka, nepretenciozna, s umjerenim prisustvom komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proistječe iz dijaloga likova. Glumci u predstavi su: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Prva reprizna izvedba planirana je za večeras (utorak, 30. mart) s početkom od 18:30.