Za Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine 2022. godina je bila puna izazova i na većinu su uspjeli uspješno odgovoriti. I tokom 2022. godine, Savez je insistirao na povećanju minimalne plate, odnosno na usvajanju Zakona o minimalnoj plati, iako bi sada, uslijed velike inflacije, iznos od 1.000 KM pokrio tek trećinu potrošačke korpe.
„S obzirom na to da je ekonomska situacija u cijeloj zemlji bila i više nego nezadovoljavajuća, te da su troškovi života gotovo svakodnevno rasli, najveći broj naših inicijativa je bilo usmjereno ka usvajanju Nacrta Zakona o minimalnoj plati i usvajanju mjera kojima bi se građanima olakšao život u vrijeme visoke inflacije. Nacrt Zakona je i usvojen i mi očekujemo da će novi saziv oba doma Parlamenta Federacije BiH što prije usvojiti Prijedlog Zakona i time osigurati da minimalna plata u Federaciji BiH bude 1.000 KM. Taj iznos je u ovom trenutku mnogo niži u odnosu na troškove života nego što je to bio slučaj kada smo pokrenuli cijelu akciju “10 za 1000”, ali je u svakom slučaju mnogo prihvatljiviji i normalniji od onog koji je usvojila odlazeća Vlada FBiH i koji je 596 KM. Podsjećamo da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u FBiH posljednjih mjeseci oko 3.000 KM“, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.
Pored aktivnosti vezanih za povećanje minimalne plate, prethodnu godinu su obilježili i brojni protesti i štrajkovi članova Saveza na nivou kompanija, kantona i cijele FBiH. „Bili smo uz naše članove iz zdravstva, rudnika, obrazovanja, policije, metalske industrije… Uspjeli smo se svi zajedno izboriti za potpisivanje nekoliko kolektivnih ugovora, povećanje plata za zaposlene u nekim sektorima, kao i za isplatu jednokratne pomoći radnicima u iznosu od 1.080 KM, a što je Vlada FBiH usvojila kao inicijativu. Nažalost, u ovom trenutku su mnogi radnici i radnice još uvijek zakinuti za tu jednokratnu pomoć i predstoji nam borba da ne bude nikakve diskriminacije među radnicima i da svi dobiju taj iznos. Neprihvatljivo je da se nekima isplaćuje taj iznos, a da drugi bivaju ostavljeni sami u borbi sa sve većim troškovima života. Svi mi trpimo posljedice inflacije i ona je jednaka za sve zaposlene, bez obzira na to u kojem sektoru rade“, ističe Šatorović.