OPERATIVNA AKCIJA „BLACK TIE 2“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer (ponedjeljak, 22. april) na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju „BLACK TIE 2“, u okviru koje su izvršeni pretresi na više lokacija. Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija. Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada na predmetu SIPA-e s MUP-om Kantona Sarajevo i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.
– Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Organizirani kriminal“, u vezi s krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona -kažu iz SIPA-e i dodaju da su aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.
Portparol Uprave policije MUP-a ZDK Samir Valentić kazao je u izjavi za Našu riječ da su policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK u jutarnjim satima pružili asistenciju Državnoj agenciji za istrage i zaštitu prilikom vršenja pretresa.
– Pretresi su vršeni na dvije lokacije: u upravnoj zgradi Kantonalne bolnice u Zenici i Fitnes klubu „A-fit“ u naselju Crkvice koje je u vlasništvu A. H. iz Zenice -kazao je Valentić a potom dodao da do trenutka razgovora nije imao informacije da li je A. H. lišena slobode, kao niti da li će pripadnici SIPA-e vršiti više pretresa.
Riječ je o Aidi Halać bivšoj sportašici koja je trenutno vijećnica u Gradskom vijeću Zenica te vlasnica Fitnes kluba „A-fit“. Prema posljednjim informacijama iz Tužilaštva BiH (do zaključenja ovog broja Naše riječi), među uhapšenima su i visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. Navodno su privedene 22 osobe na području Sarajeva, Zenice i Mostara.