Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom ZDK, u okviru operativne akcije kodnog naziva „MREŽA IV“, poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. U nastavku ove operativne akcije, u ranim jutarnjim satima prošlog četvrtka, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 32 lokacije u Zenici, dvije lokacije u Sarajevu i devet lokacija na području Srednjobosanskog kantona. Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 30 osoba je lišeno slobode, dok se za dvije osobe traga.
U Upravi policije MUP-a ZDK održana je press konferencija na kojoj su o značaju i obimu akcije, postignutim rezultatima, kao i saradnji ostvarenoj između policijskih agencija, govorili policijski komesar Semir Šut, načelnik Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a SBK Rusmir Prohan, tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK Adis Husić i zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.
– Bila je ovo dobra i profesionalna akcija već nabrojanih policijskih agencija u kojoj nije bilo povrijeđenih pripadnika policije, ali ni lica koja su lišena slobode. Zaplijenjeno je pola kilograma spida, 1.200 grama marihuane, osam drobilica, osam uređaja za vaganje, jedan pištolj, četiri ručne bombe i nekoliko desetina mobilnih aparata -rekao je Šut.
Prohan je istakao da su u proteklom periodu zaplijenili sedam kilograma spida u Busovači, te oko 15 kilograma iste droge u Vitezu, čija je tržišna vrijednost oko 500.000 KM. Husić je rekao da će tužiteljstvo raditi na određivanju pritvora za privedene osobe. Zamjenik direktora FUP-a Korman zahvalio se svim učesnicima u akciji, dodao je da je priprema trajala šest mjeseci i da je FUP pomogao kolegama u ZDK i SBK u okviru svojih mogućnosti.