Nagrađivani film „Švedsko srce moje majke“ od sredine prošle sedmice igra u kinima širom Bosne i Hercegovine u distribuciji distributerske kuće UNA film. Ovo je film o majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere, upoznavajući nas i s najskrivenijim ljudskim osjećanjima koje, u ovom slučaju, neprekidno ispunjavaju samo ljubav i nada za boljim i ljepšim sutra. Publika u BiH sigurno neće ostati ravnodušna na svevremensku priču ispisanu perom nedavno preminulog bosanskohercegovačkog pisca Zilhada Ključanina u režiji Adisa Bakrača. Podsjećamo da je film „Švedsko srce moje majke“ na 46. izdanju festivala Mojkovačke filmske jeseni osvojio dvije nagrade i to Faketa Salihbegović-Avdagić za najbolju žensku ulogu dok je Irina Dobnik osvojila specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje.


Nikad manje riječi a više emocija
Majka, riječ u koju staje neizmjerna hrabrost, osmijeh koji nasmije i najtužnija lica, priča koja gane i najtvrđa srca. Upravo tako bi se mogla opisati glavna uloga filma „Švedsko srce moje majke“ koju tumači članica glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Faketa Salihbegović-Avdagić.
– Neke uloge obilježe vašu karijeru, vaš život, mene ovaj lik prati dugi niz godina. Jednostavno sam htjela pokazati snagu bosanske žene koja uvijek i u svakoj prilici, svuda u svijetu se može snaći. Ona je svjetska žena, hrabra. Nosi u sebi svu ljubav, za svoju djecu, za svoju domovinu, ali isto tako nosi ljubav za čovjeka, bez obzira na sve gubitke. To je ta priča koju ona pronalazi u prijateljstvu s Ingrid u tužnom izbjeglištvu. Dvije žene koje apsolutno ne govore istim jezikom, ali se iz srca itekako prepoznaju. Ljubav na kraju pobjeđuje -kaže Salihbegović-Avdagić a potom dodaje da je bilo izazovno nakon dugo godina ulogu prenijeti s pozorišnih daski na veliki ekran.
– Svaki medij ima svoju ljepotu, svoj čar. Scenarij je pomalo različit u odnosu na dramski predložak za predstavu ali to je u principu isti lik, ista majka. Bilo je sjajno raditi s ovom filmskom ekipom, svi smo „disali jednim srcem“. Ovo je bilo više od posla, ovo je bila radost stvaranja -rekla je Salihbegović-Avdagić.
– One dušom i srcem razgovaraju i to je način da zajednički prevaziđu probleme koje svaka od njih ima. Majka je zaista jedan kult Bosanke, po meni u ovom filmu, koja donosi snagu, koja donosi vjeru u ljubav, koja smatra da svima treba pomoći iako se nalazi u ogromnoj nevolji gdje traži sina kojeg nikada nažalost možda neće naći. Koja pri tome možda gubi i druge drage ljude, ali nikada ne gubi vjeru da oni koje ona voli zaista postoje -rekla je Irina Dobnik.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju