Dragi prijatelji,
Isus, čiji rođendan slavimo svake godine o blagdanu Božića rođen je u veoma oskudnim materijalnim uvjetima, ali je zato imao savršeno duhovno okruženje od samoga začeća. Sve započinje rođenjem, a onda djetinjstvom, stoga je to vrijeme presudno kao početak za ukupno čovjekovo kasnije stasanje i djelovanje. Iz ovoga jasno zaključujemo što je najbitnije za čovjekovo odrastanje. Može netko imati potpuno sređen materijalni status, ali u odsustvu onoga duhovnoga, to mu ništa ne koristi, i tomu nas između ostaloga uči Božić.
U rođenju svakoga djeteta slavimo novi život. To je samo po sebi dovoljno za neizmjernu radost obitelji, Crkve, mjesta i cijele društvene zajednice. Upravo su ove strukture dužne tome novom stvorenju omogućiti normalno duhovno i svako drugo dozrijevanje. Dakle, sve započinje u obitelji. Čak i mali propusti u odgoju djeteta i kasnije mladoga čovjeka mogu ostaviti nepopravljivo teške posljedice. Nije dovoljno radovati se životu. Taj život treba prihvatiti kao dar s Neba i učiniti sve što je moguće kako bi se razvijao u primjerenim prilikama. Na ovome putu odgoja stoje mnoge zamke pa otuda i mnoge pogreške.
Promatrajući današnje vrijeme možemo zaključiti da se odgoju pridaje vrlo malo važnosti. Nameće nam se dojam da su zakazale sve odgojne institucije, dakako u prvom redu obitelj. Međutim, nije sve tako crno, jer postoji mnoštvo svijetlih primjera, koji pokazuju kako je odgoj u obitelji i školi uspio i uspijeva. To je ono što nas tješi i daje nam nadu za budućnost.
Upravo nas tomu uči blagdan Božića: da dijete nije dovoljno donijeti na ovaj svijet, potrebno ga je zaštiti, pružiti mu najbolje moguće uvjete, a povrh svega darovati mu ljubav i dobar odgoj kao zalog budućnosti.
Ako se na tim vrijednostima obitelji i zaštite ljudskoga života budu odgajali mladi naraštaji, onda se nećemo morati plašiti za budućnost čovječanstva, jer smo se potrudili usaditi ono najbolje u njih: ako ih naučimo koje su ispravne vrijednosti po kojima treba živjeti. Neka nam Sveta Obitelj bude uzor i primjer i tako pomogne u odgajanju našega najvrjednijega blaga, naše djece.
Stoga, čestitajući ovaj Božić, želim pobuditi u svima nama nadu, koja se izgleda izgubila u ovome svijetu, a koju je Isus Krist donio i ostvario u punini: da hodimo čvrsto s obje noge na zemlji međusobno se pomažući, ali pogleda usmjerenoga ka Nebu koje i jest naš cilj.
Također, želim svim ljudima dobre volje sretniju Novu 2022. godinu, da zakorače u nju s obnovljenim životnim optimizmom i nadom u bolje sutra.

Vlč. mr. Vlatko Rosić,
Ravnatelj KŠC-a u Zenici