U proljeće 1986. godine prilikom šetnje gradom gitarista Miro Kovačević je rekao prijatelju kako je za to doba godine „nemoguće vruće“ a uskoro su tu frazu iskoristili i za naziv grupe koja uskoro slavi 35. rođendan.
Prvi album
Vesele pjesme, optimistički stihovi tinejdžerskog senzibiliteta i vrlo pristojno vladanje muzičkim instrumentima odlike su debi albuma „Ljubavi mladog Werthera“ koji je objavljen u junu 1988. godine. Tada sedmeročlani bend, vrlo brzo je osvojio top-liste radio stanica bivše države. Jedna od posebnih odlika albuma je bila da pjesme nisu bile pod uticajem tadašnje „sarajevske škole“, to jest da u njima nije bilo prizvuka folk elemenata.
Prvi članovi grupe su bili Miro Kovačević, Želimir Jukić, Edin Kulalić, Mladen Vidović, Asmir Spahić, Zoran Polić i Josip Jajčević. Danas su uz prvu trojicu u grupi još Branislav Lovrić, Igor Jukić i Dalibor Ivandić, a na rođendanskom koncertu će nastupiti i nekadašnji član Sandro Kovačević.
– Nisam nikad ni razmišljao da ćemo trajati ovako dugo ali stvari koje su se trebale desiti su se poklopile. Naše druženje i prijateljstvo uz muziku traje već sve te godine, od naših ranih dvadesetih. Imamo vjernu publiku koja nas prati ove tri i pol decenije ali na svirkama se pojave i oni dosta mlađi. To nam je izuzetno drago jer ako bend nema novu publiku onda nije ispunio cilj. Ostali smo vjerni istom stilu i u našim pjesmama nije nikad bilo folka. To nije bila nikakva strategija, nego je takav naš muzički ukus. Spremamo se za obilježavanje 35. rođendana -rekao je Miro Kovačević te se prisjetio vremena izlaska prvog albuma.
– Lijepo je bilo vidjeti rezultate svog rada u izlozima prodavnica širom bivše države, čuti našu muziku na ulicama. Taj osjećaj traje i dan danas. Odlučili smo da za naš rođendan poklonimo gradu koncert -kaže Kovačević.
Rođendanski koncert
Kulalić kroz osmijeh kaže da već 35 godina intenzivno udara u bubnjeve ali da su pripreme za naredni koncert vrlo detaljne.
– Prvi zvanični nastup smo imali u prepunoj dvorani na Bilmišću, tad je oko 2.000 ljudi ostalo ispred dvorane jer nije bilo mjesta za sve. To niko ne može zaboraviti. Imali smo mnogo dobrih nastupa ali taj prvi ostaje u posebnom sjećanju jer s njim je počelo sve. Posljednji veći koncert u Zenici smo imali 2019. godine u okviru Zenica Summer Festa. Naravno, nastupi u Zenici uvijek nose posebne emocije. Naši nastupi su uvijek prepuni ljubavi i dokazat ćemo i ovim koncertom da smo i dalje u vrhu muzičke scene -izjavio je Kulalić.
Izložba
U okviru obilježavanja rođendana će biti održana i izložba fotografija koje su nastale na koncertima grupe u posljednjih 35 godina. Na jednom od panoa će se naći i omoti svih albuma koje je „Nemoguće vruće“ objavilo do sad.
– Pripremamo ono što su Zeničanke i Zeničani zaslužili, jedan emotivan i dobro pripremljen koncert koji će se održati u ljetnoj bašti Gradske kafane u našem gradu. Svi su dobrodošli, nema nikakvih ograničenja, neće se naplaćivati ulaznice. Mi ćemo svirati i pružiti im najbolji mogući ugođaj -kaže Lovrić.