Nova zgrada Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) u Zenici otvorena je 7. maja 1978. godine i bila je prvo pozorišno zdanje koje je izgrađeno u EX Jugoslavijii nakon Drugog svjetskog rata, a u to vrijeme i jedno od najsavremenijih te vrste u Evropi. U protekle 43 godine, na oko 10 hiljada kvadratnih metara korisnog prostora, svoje umjetničko stvaranje prezentovali su brojni djelatnici iz svih oblasti kulturnog stvaralaštva. Zgrada je koštala 120 miliona tadašnjih dinara a podignuta je sredstvima koje su radni ljudi Zenice izdvojili putem društvenog dogovora.

Prije 43 godine, svečanu sjednicu Savjeta pozorišta otvorio je tadašnji predsjednik Radovan Marušić. Nakon prikladnih govora, svečanost je nastavljena izvođenjem dramskih monologa iz djela „Koštana“, „Bosanski kralj“, „Kod većite slavine“, „Derviš i smrt“ i „Dantonov slučaj“ u interpretaciji glumaca zeničkog pozorišta: Faruka Zadića, Slavka Mihaćevića, Vilme Mihaljević, Žarka Mijatovića i Miodraga Trifunova. Prva premijera u novoj zgradi održana je 16. maja 1978. godine, to je bila predstava „Na Drini ćuprija“ u režiji Jovana Bate Putnika.

Oko 70 posto kulturnih programa koji se tokom godine organizuju u Zenici, prikažu se u nekom od prostora BNP-a. U januaru 2016. godine, jak vjetar polomio je velike staklene plohe u gornjem foajeu pozorišne zgrade koje su zamijenjene jula 2018. godine. Potom je osvježena i fasada zgrade, sad je potrebno sanirati ravni krov.
– Ključno infrastrukturno ulaganje u narednim godinama trebala bi biti popravka i dovođenje u funkciju ravnog krova. Prethodnih godina uveliko je narušena cjelina ovog dijela zgrade, tako da zbog dotrajalog krova i njegovo prokišnjavanja, već imamo probleme s elektro instalacijama. Potom, nakon 43 godine potrebna je temeljna, potpuna zamjena dotrajalog i oštećenog poda velike scene koja je svojom površinom jedinstvena u državi. Moramo napomenuti da smo u saradnji s Gradom Zenica i uz podršku gradonačelnika, kao i resorne službe, trenutno u fazi nabavke dijela nove scenske opreme koja se ogleda u nabavci novog profesionalnog svjetlosnog pulta, potom izvjesnog broja rasvjetnih tijela i audio pulta. Također, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša trenutno smo u fazi izrade energetskog audita, koji je preduslov za naredne projekte koji se tiču utopljavanja i bolje energetske efikasnosti -rekao je za „Našu riječ“ direktor BNP-a, Miroljub Mijatović.