Počeo je ramazan te je za postače veoma bitno šta će unijeti u svoj organizam kako bi bez zdravstvenih problema, lakše i nutricionistički kvalitetnije ispostili ovaj mjesec. Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica naglašavaju da nutricionisti govore o zdravim, korisnim i potrebnim principima dok svaki postač svoje planove i potrebe prilagođava ličnim afinitetima i mogućnostima.
„Prijedlozi idealnog obroka za sehur su: omlet s povrćem i posnim sirom, domaći integralni kruh sa sjemenkama uz salatu od paradajza, krastavaca i rotkvice u pavlaci ili integralna tortilja s piletinom ili tunjevinom, kuhanim jajetom, kukuruzom, neslanim sirom i kombinacijom svježeg povrća u maslinovom ulju. Za iftar se preporučuje domaća supa s povrćem, a obrok bi se trebao sastojati od nemasnog mesa i sezonskog povrća, malo riže ili krompira kao dodatni izvor ugljikohidrata. Idealne su čorbe s nemasnim mesom u kombinaciji s mahunarkama i povrćem uz šnitu domaćeg kruha ili jednog manjeg somuna/lepine. Za desert nek bude kombinacija suhog ili svježeg voća, hurme u tamnoj čokoladi ili zdravija varijanta tradicionalnih kolača, npr. umjesto klasične jabukovače u agdi napravite osvježavajući kolač od jabuka u prhkom tijestu s brusnicama, cimetom i limunom“, kaže Maja Jonjić-Trifković, nutricionistica u INZ-u.