Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić u petak su, u sjedištu Vlade, upriličile prijem za 106 učenika generacije osnovnih i srednjih škola iz ZDK. Svim učenicima generacije uručena su priznanja i novčane nagrade u iznosu od 500 KM.
Priznanje za rad i trud
„Ovo je jedan od najsvečanijih dana ove Vlade. Jako smo sretni što imamo priliku da okupimo najbolje među najboljima, učenike generacije osnovnih i srednjih škola. Ovim prijemom želimo da im damo priznanje za sav kontinuirani rad i trud koji su uložili tokom svog obrazovanja. Najvažnije je da se pošalje poruka našim najboljim učenicima – da je znanje, ipak, najbolja investicija, da se znanje treba vrednovati i da svi skupa, a mi kao Vlada, u sklopu realizacije različitih i projekata i mjera, moramo da nastavimo da kontinuirano pružamo podršku mladima kako bismo omogućili da se ostvare i ispune svoje snove“, poručila je premijerka Mehmedić.
Čestitke učenicima uputila je i ministrica Subašić, ističući da je ovo sretan dan u ZDK, jer imaju priliku ugostiti sve učenike generacije osnovnih i srednjih škola. „Nama je posebno zadovoljstvo da ćemo naše najbolje nagraditi i novčano i ovo je jedna veoma snažna poruka Vlade ZDK svim učenicima – da je znanje nešto što treba vrednovati, da je učenje in i da su ono što su prave ljudske vrijednosti, a to je njihova kolegijalnost i drugarstvo, nešto što treba da gaje i dalje. Svim učenicima želim sretan nastavak daljnjeg školovanja, a našim osnovcima da upišu srednju školu koju žele i da svi zajedno gradimo bolju budućnost u BiH“, kazala je ministrica Subašić.
Zapaženi rezultati

Ibrišević

Tahira Ibrišević, iz Gimnazije „Visoko“, je titulu Učenice generacije dobila zbog primjerenog vladanja tokom sve četiri godine, svih odličnih ocjena iz nastavnih predmeta, kao i na osnovu rezultata na takmičenjima iz matematike i fizike. „Ostvarila sam zapažene rezultate na federalnom takmičenju ove godine, kao i na općinskim takmičenjima. Ovaj prijem je veoma lijepa gesta i priznanje, meni i svim mojim kolegama. Nadam se da ću školovanje nastaviti na Elektrotehničkom fakultetu, ali želim se izgrađivati u poljima svih tehničkih prirodnih nauka, što preporučujem i svim ostalim“, kazala je Ibrišević.

Lejla Kadušić, Gimnazija „Edhem Mulabdić“ Maglaj

Lejla Kadušić, Učenica generacije iz Gimnazije „Edhem Mulabdić“ Maglaj kaže da je bilo potrebno mnogo rada i truda da dobije ovu titulu. „Trudila sam se tokom sve četiri godine školovanja. Međutim, ta titula Učenice generacije mi nije bila prvobitni cilj, ali je došla kao jako lijepa kruna mog srednjoškolskog obrazovanja i ponosna sam na sebe. Učestvovala sam na brojnim aktivnostima koje je provodila škola, uključujući i razna takmičenja.

Jurišić

Najveći uspjeh mi je osvojeno prvo mjesto na međunarodnom takmičenju iz islamske vjeronauke. Planiram upisati Elektrotehnički faukltet u Tuzli“, kaže Kadušić.
„Puno mi znači ova nagrada i priznanje. Planiram upisati Elektrotehnički fakultet u Tuzli“, kazao je Marcel Jurišić, Učenik generacije u MSŠ „Stjepana Radića“ Usora.

Elmir Kevilj, Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Kakanj

Elmir Kevilj, Učenik generacije u Gimnaziji „Muhsin Rizvić“ Kakanj i Tarik Mujkić, iz Gimnazije „Rizah Odžečkić“ Zavidovići su, pored odličnih ocjena, postigli i izvanredne rezultate na takmičenjima iz fizike. „Od svih uspjeha, najveći i meni najdraži jeste državno takmičenje koje je održano u četvrtom razredu, na kojem sam se plasirao na evropsku olimpijadu iz fizike, kao i na internacionalnu olimpijadu koja će se održati u Tokiju. Što se tiče nastavka školovanja, imam tri opcije, prva je odlazak u Austriju, Grac, na studij elektrotehnike, a imam i dvije opcije u BiH, a to su Elektrotehnički i Fakultet informacionih tehnologija u Mostaru“, kaže Kevilj.

Mujkić

„Srcu drago mi je posljednje održano državno takmičenje iz fizike, na kojem sam osvojio peto mjesto i plasirao se na svjetsku olimpijadu iz fizike koja će se održati od 10. do 17. jula u Tokiju. Upisao sam Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, Odsjek računarstvo. Učenicima poručujem da se trude i ne odustaju, kako bi ostvarili svoje ciljeve i snove“, kaže Mujkić.