Ljubitelji sporta će u toku 2022. godine imati priliku pratiti bosanskohercegovačke sportiste na brojnim takmičenjima. Dvije bh. reprezentacije će nastupiti na kontinentalnim prvenstvima u januaru – Europsko rukometno prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj igra se od 13. do 30. januara, a Europsko futsal prvenstvo u Nizozemskoj od 19. januara do 6. februara. Prvi teniski Grand Slam turnir sezone – Australian Open se igra od 17. do 30. januara.
Centralni događaj u drugom mjesecu su Zimske olimpijske igre koje se održavaju u Pekingu od 4. do 20. februara. Našu zemlju će predstavljati pet sportista, a najveće nade za dobrim plasmanom svi Bosanci i Hercegovci polažu u skijašicu Elvedinu Muzaferiju. Košarkaške reprezentativke BiH će od 10. do 13. februara kroz kvalifikacije u Japanu pokušati izboriti odlazak na Svjetsko prvenstvo.
Najvažniji događaj u martu se održava u Beogradu gdje će od 18. do 20. biti održano Svjetsko atletsko prvenstvo u dvorani. Evropsko judo prvenstvo se održava od 1. do 3. aprila u Sofiji. Od 3. do 5. maja BiH će biti domaćin Evropskog kadetskog prvenstva za nogometašice, a od 13. do 29. će se održavati Svjetska prvenstva u vodenim sportovima (Fukuoka, Japan). Od 19. do 22. maja bit će održano Evropsko prvenstvo u taekwondou u Manchesteru. Od 25. juna do 5. jula u alžirskom Oranu se održavaju Mediteranske igre.
Svjetsko prvenstvo u atletici se održava od 15. do 24. jula u američkom Eugeneu, dok je termin od 24. do 30. jula rezervisan za EYOF u slovačkoj Banskoj Bistrici. Svjetsko judo prvenstvo je na rasporedu od 7. do 14. augusta u uzbekistanskom Tashkentu, a od 11. do 21. u Rimu se održava Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima. Evropsko atletsko prvenstvo će biti održano u Minhenu od 15. do 21. augusta. Prvog dana septembra pa sve do 18. održava se Evropsko prvenstvo za košarkaše na kojem učestvuje i naša selekcija.
Nadamo se da će se planirana takmičenja i održati u toku godine te da neće biti otkazivanja zbog pandemije koronavirusa kao što je bilo u protekle dvije godine.