Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se svake treće nedjelje u mjesecu novembru od 2005. godine kada je u formi Rezolucije usvojen na Generalnoj skupštini UN-a, uz snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije. Tim povodom je prošlog utorka po prvi put organizovana akcija i performans upozoravanja i upoznavanja vozača o globalnom problemu velikog broja saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. U perfomansu pod sloganom „Prisjeti se, podrži, djeluj“ su učestvovale učenice i učenici dva razreda, odnosno njih 40 iz III 4 i IV 4 srednje Tehničke škole u Zenici zajedno s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.
-Cilj je da podignemo svijest građana ali i organizacija koje se bave saobraćajem. Potrebno je napraviti sistem koji će dovesti do poboljšanja sigurnosti i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda. Mi smo u Europi prema indeksu u odnosu na 100.000 stanovnika procentualno među vodećim zemljama po broju saobraćajnih nezgoda -kazao je Sead Tahirović inžinjer saobraćaja i profesor saobraćajne grupe predmeta u Tehničkoj školi.
Lejla Ekinović, inspektorica u Odsjeku za edukaciju Uprave policije MUP ZDK, izjavila je da je prema statističkim podacima kojima raspolaže Uprava policije, na području ZDK u 2022. godini od posljedica nastanka saobraćajnih nesreća život izgubilo 13 osoba a u 2023. godini 19 osoba.
– U tom smislu, intenzivirane su aktivnosti u cilju unaprjeđenja sigurnosti u saobraćaju, te su angažovani svi resursi i pojačane su aktivnosti policijskih službenika na određenim lokacijama gdje vrše kontrolu brzine i sankcionišu počinioce prekršaja. Želimo da podignemo svijest svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i pravila ponašanja u saobraćaju u cilju smanjenja saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom i teškim tjelesnim povredama -kazala je Ekinović.