Privredna komora ZDK je, u saradnji sa JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica i JU Mješovita srednja škola Zavidovići organizirala dvodnevni „INFO DAYS“. „Dani otvorenih vrata“ je događaj koji se redovno održava na kraju školske godine, kada učenici završnih razreda osnovnih škola, imaju priliku da posjete srednje škole i donesu jednu od najznačajnijih odluka u svojim životima: U kojem pravcu žele da bude usmjerena njihova profesionalna orijentacija i karijera? „Dani otvorenih vrata“ su u ove dvije škole održani u vidu „INFO DAYS“ događaja, na kojem su promovirana “ TOP 10 zanimanja” privrede ZDK.
TOP 10 zanimanja
Menadžment i nastavno osoblje JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica i JU Mješovita srednja škola Zavidovići su učenicima završnih razreda sa područja gradova Zenica i Zavidovići predstavili stručna zvanja i zanimanja za koja će se vršiti upis u ovim školama, u nastavnoj 2023/24. školskoj godini. Također, učenici su obišli i školske radionice u kojima se izvodi praktična nastava za upisna zvanja i zanimanja.
Predstavnici Privredne komore ZDK su prisutnim učenicima predstavili informacije iz ugla privrede, zašto je dobro upisati stručna zvanja i zanimanja koja nude ove dvije srednje škole. Fokus je bio na promociji “TOP 10 zanimanja” u srednjem stručnom i tehničkom obrazovanju. Radi se o najtraženijim stručnim zvanjima i zanimanjima, prema srednjoročnim istraživanjima tržišta rada, a koja je prethodno provela Privredna komora ZDK. Za ovih “TOP 10 zanimanja” u srednjem stručnom i tehničkom obrazovanju, privreda u našem Kantonu ima najveći interes za zapošljavanje, a primjetan je i kontinuiran rast plaća za ova stručna zvanja i zanimanja.
Koje zanimanje izabrati?
Sa liste “TOP 10 zanimanja”, JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica, u narednoj školskoj godini nudi upis za slijedeća zvanja i zanimanja: Bravar; Zavarivač; Operater na CNC mašinama.
Sa liste “TOP 10 zanimanja”, JU Mješovita srednja škola Zavidovići, u narednoj školskoj godini nudi upis za slijedeća zvanja i zanimanja: Trgovac – Prodavač; Tekstilni Tehničar – Krojač; Zavarivač; Elektroinstalater.
Učešće Privredne komore ZDK na ovom događaju je realizirano u okviru projekta “Proširenje EBRD-ove Inicijative mladih privatnog sektora (PSYI) na Bosnu i Hercegovinu, Faza 2 Zeničko-dobojski kanton”, koji Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona implemetira u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a podržan je od strane Taiwanbusiness – EBRD fonda tehničke saradnje.