U fokusu Ministarstva za privredu bilo je unapređenje poslovnog ambijenta u svim općinama te pružanje podrške privrednicima i obrtnicima kroz mjere poticaja.
Jačanje konkurentnosti
Za podršku privredi osigurana su sredstva od 3,14 miliona KM, koja su usmjerena putem osam javnih poziva, od kojih su bila dva nova – subvencioniranje projekata razvojnih agencija i subvencioniranje kamate kod komercijalnih banaka.
“Pravo na potporu za jačanje konkurentnosti ostvarilo je 76 gospodarskih subjekata kojima smo odobrili 1,4 miliona i podržali investiciju od 6 miliona KM. U turističku infrastrukturu i suprastrukturu usmjerili smo 541.000 KM, a sredstva su dobili 9 općina, 9 gospodarskih subjekata i 7 udruženja, što cijenim veoma značajnom podrškom”, rekao je Jelić.
Kreditna linija
Naglasio je da je putem javnog poziva za privredu osigurana kreditna linija od 8,8 miliona KM koju je plasirala “BBI banka”, a ovo ministarstvo je za subvenciju kamate izdvojilo 300.000 KM. Maksimalan iznos kredita je 500.000 KM uz grejs period od 12 mjeseci i otplatu do pet godina. Također, 11 firmi koje su izgradile nove proizvodne objekte dobilo je regres u iznosu od 340.000 KM.
“Kada se sve zbroji, na rasplaganju gospodarstvenicima i obrtnicima je bilo 13,4 miliona KM. Ponosan sam na sve što radimo, a posebno hvala premijeru Bašiću i ministru finansija Lovriću. Ovo je vlada koja je osigurala najveća sredstva za gospodarstvo, pa čak više i od Kantona Sarajevo koji ima mnogo veći budžet. Ovo su dosad najveća sredstva dodijeljena gospodarstvenicima”, rekao je Jelić.
Dodao je da je u 2022. godini planirano usvajanje u Skupštini novog Zakona o turizmu, kojeg je nedavno usvojila Vlada.
Poslovne zone
Ministarstvo je finansijski podržalo uspostavljanje šest novih poslovnih zona u općinama, kako bi se stvorili uslovi za poboljšanje ukupnog ambijenta, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Budžet Ministarstva za privredu za 2022. planiran je u visini od 9,7 miliona, od čega će 4,6 miliona biti usmjereno direktno u privredu, a 1,7 miliona za uređenje poslovnih zona i infrastrukture.