Već odavno znamo koliko su nam učiteljice i učitelji, odnosno svi prosvjetni radnici, koji svoj posao obavljaju odgovorno, sa mnogo ljubavi i predanosti, važni u životu. Melisa Begović je zaposlena u Prvoj gimnaziji u Zenici kao pomoćnica direktora i profesorica latinskog jezika. Od 1995. godine obavlja poslove stalnog sudskog tumača za italijanski jezik, a od 2018. godine, u svojstvu spoljnog saradnika, predaje latinski jezik na Pravnom fakultetu u Zenici.


„Ako to ne činite svaki dan, a trebale biste, onda barem za 8. mart stavite sebe na prvo mjesto. Dozvolite da vam taj dan ugađaju, da vas paze i da vas darivaju“, poručila je ženama Begović.


„Nije ni malo lako uskladiti privatne i poslovne obaveze, pogotovo kada imate malu djecu, kada želite da prvo budete majka, supruga pa uz to i poslovna žena. Bosanska žena je dokazala da to može, valjda je to u njenoj prirodi. Dok su moja djeca bila mala, taj balans je teže bilo postići i uspijevala sam u tome stavljajući sebe na posljednje mjesto moje liste prioriteta. Danas je puno lakše i mogu se posvetiti i poslu i sebi“, kaže Begović.
Smatra da su žene u bh. društvu ravnopravne, mada se često, kaže, zaboravi koliko je truda i upornosti potrebno ženi da bude jednako uspješna kao muškarac. „Težak je to zadatak i samo najustrajnije uspijevaju u tome. Priznaje ovo društvo uspješne žene, ali trebalo bi ih više cijeniti“, ističe Begović.