U Općoj biblioteci Žepče se, i ove godine, obilježava Mjesec knjige, kako bi se naglasio značaj knjiga u obrazovanju, ali i svakodnevnom životu čovjeka. Mjesec knjige su započeli učešćem na stručnom skupu/seminaru u Fojnici koje je organizovalo Društvo bibliotekara FBiH i Udruženje bibliotekara ZE-DO kantona. Tema stručnog skupa bila je “Zaštita kulturne baštine i rad u kriznim vremenima”, a na spomenutom skupu direktorica JU “Opća biblitoteka” Žepče, Sabina Maličbegović dobila je priznanje “Najbolji menadžer 2021” za ukupan doprinos razvoju bibliotečke djelatnosti na području ZE-DO kantona. „Ovo priznanje podrazumijeva višegodišnji, uspješan rad, ali i to koliko je lokalna samouprava imala sluha za probleme koji su izraženi u kulturi te koliko su popratili potrebe Biblioteke. Izuzetno smo ponosni na ovo priznanje, jer je odraz ne samo našeg rada, nego i potpore Osnivača i, samim tim, priznanje je cjelokupnoj lokalnoj zajednici“, naglasila je direktorica Maličbegović.

Bogatiji za 126 naslova
Tokom Mjeseca knjige dodatno će nastojati obogatiti knjižni fond kupovinom novih naslova kako bi zadovoljili potrebe korisnika. „Trenutno najtraženije i najčitanije knjige u našoj Biblioteci su: “40 pravila ljubavi” Elif Šafak, “Derviš i smrt” Meša Selimović i “Alhemičar” Paolo Koeljo, kada je u pitanju literatura za odrasle, dok su u Dječijem odjeljenju najčitanije: “Grimove bajke”, “Priče iz davnina” i bajke H.C. Andersena. Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo nam je dodijelila određeni broj knjižnih jedinica pa smo postali bogatiji za 126 naslova prema Odluci o raspodjeli knjiga otkupljenih po Konkursu za 2021. godinu“, kazala nam je Anesa Džinić-Odobašić, iz JU Opća biblioteka Žepče.

Nedavno su organizovali i večer poezije pod nazivom “Iščitavanje svjetskih klasika”, a u sklopu završne manifestacije VII književno-umjetničkih susreta u Žepču, a čiji je pokrovitelj Federalno ministarstvo kulture i sporta, na kojoj su stihove odabranih pjesnika i pjesnikinja iščitavali članovi i članice čitateljskog kluba Bookirani. U narednom periodu uslijedit će projekat koji će realizovati sa Srednjom mješovitom školom u Žepču pod nazivom “Prijeti li kulturi čitanja izumiranje?”, a zatim “Njegovanje Zavičajne književnosti Žepča”.