Na poddionici Ponirak – Vraca u subotu je završen iskop i lijeve tunelske cijevi, čime je tunel Zenica kompletno probijen. Proboj tunela odvijao se 24 sata dnevno, u tri smjene. Prosječno dnevno napredovanje bilo je od 5 do 6 metara, a iskopano je ukupno 630.000 prostornih metara materijala.
– Sad se nastavljaju radovi na betoniranju sekundarne obloge tunela. Ovo je dokaz da posjedujemo tehničko i stručno znanje, da radimo najkompleksnije geotehničke projekte -kaže Ahmed Mušija, šef projekta na poddionici Ponirak – Vraca ispred JP Autoceste FBiH.
Tunel Zenica ukupne je dužine 3.360 metara i predstavlja trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora 5c u Bosni i Hercegovini. Izvodi se kao dvocijevni tunel i prolazi ispod planine Vepar. Imat će devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše. Njegovim završetkom i puštanjem u promet put između Zenice i Žepča bit će kraći za pet kilometara. Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 69.508.325,70 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.