Svjetski dan bubrega obilježava se 14. aprila, a tim povodom Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK već petu godinu organizuje utrku pod nazivom „Vitez trči za Svjetski dan bubrega“. Cilj je podizanje svijesti o značaju brige za svoje zdravlje i podrške osobama sa oboljenjem bubrega. Članovi Neformalne grupe rekreativnih trkača „Kilometar života“ iz Kaknja učestvovali su i ranije u ovoj utrci ali su ove godine odlučili da pretrčane kilometre prodaju za potrebe kupovine prigodnih poklona pacijentima koji se liječe u Dijaliznom centru u Kaknju.
Prikupljeno 1.495 KM
„Pored učešća na samoj utrci, pet članova ekipe odlučilo je da simbolično istrči polumaraton, tj. 21,1 km, od Bilješeva do Viteza, za 21 pacijenta na hemodijalizi u Hemodijaliznom centru u Kaknju. Važno je napomenuti da su svoje učešće u utrci uzeli i naši najmlađi, kao i dva člana ekipe koji su osobe sa invaliditetom. Zahvaljujemo se organizatoru koji je prepoznao značaj učešća osoba u kolicima u njihovoj utrci, te ih nagradio simboličnim poklonima“, kaže Esmin Brodlija, iz Neformalne grupe „Kilometar života“.
Svoje kilometre su prodavali: Esmin Brodlija, Emir Čaluk, Edhem Smriko, Aida Kubura-Goralija, Kanita Brodlija, Rijad Brodlija, Hadis Kozlo, Harun Tahirović, Emina Zaimović, Amina Zaimović, Amar Zaimović, Elmin Šehić. „Iako je akcija trajala samo pet dana, s ponosom i ogromnim zadovoljstvom možemo reći da je akcija ekipe Kilometar života u povodu Svjetskog dana bubrega uspješno završena, te je prikupljeno ukupno 1.495,00 KM. U kontaktu sa pacijentima koji se nalaze na dijalizi postignut je dogovor da se kupe određeni medicinski i prehrambeni proizvodi koji su od značaja za očuvanje njihovog zdravlja te će u narednim danima biti napravljeni prigodni pokloni i uručeni pacijentima“, kaže Brodlija, zahvalivši se ljudima dobre volje koji su podržali ovu, ali i sve prethodne akcije ekipe Kilometar života.
Zahvalni pacijenti
Ovaj humani gest pozitivno je iznenadio i Muhameda Kadrića, predsjednika Udruženja dijaliziranih i transplantiranih osoba (UDITO) Kakanj, kao i sve bolesnike na dijalizi u DC Kakanj. „Dogovorili smo se šta da nabavimo za ova sredstva i bio veoma pozitivno iznenađen jer je prikupljeno puno više sredstava nego što sam očekivao. Ekipa Kilometar života je sakupila 1.495 KM i dijalizirani bolesnici iskreno im se zahvaljuju, kao i građanima koji su humanitarno kupovali kilometre jer ovaj put nije bila određena cijena“, kaže Kadrić.
Dijalizirani bolesnici su se, kaže Kadrić, opredijelili da se od dijela ovih sredstava kupe kvalitetni lijekovi i za zaštitu katetera i fistule jer bez toga nema uključenja na dijalizu. „Od preostalih sredstava odlučili smo da se kupe namirnice koje najviše jačaju imunitet kod bolesnika, jer su dijalizirani bolesnici uglavnom anemični zbog nerada bubrega“, kaže Kadrić.
Kada se nabave lijekovi i namirnice, podjelu bolesnicima ispred DC Kakanj izvršiće članovi ekipe Kilometar zivota.