Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, nakon konsultacija sa ministrom zdravstva i predsjednikom Kriznog štaba ZDK-a dr. Adnanom Jupićem, donio je odluku da se i ove sedmice u svim osnovnim i srednjim školama nastavi izvođenje nastave po online modelu.
Najavio je da će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ove sedmice sagledati modele nastavka izvođenja nastave, uzimajući u obzir obaveze maturanata, odnosno učenika završnih razreda škola, prema maturskim završnim ispitima, koji bi se trebali izvoditi u školi.
“U tom smislu ćemo naći adekvatan model kako bi oni prisustvovali u školama odbrani maturskih i drugih radova”, rekao je Kozlić.
Naglasio je da se epidemiološka slika popravlja, ali da će se mjere u vezi načina izvođenja nastave ipak popuštati postepeno, kako ne bi došlo do pojave novih žarišta.
Ministar zdravstva dr. Jupić rekao je da kantonalna Vlada donosi naredbe s važenjem od 15 dana, što je slučaj i sa naredbama za škole, ali da se epidemiološka situacija pomno prati i da se onog momenta kada dođe do osjetnijeg poboljšanja određene mjere mogu korigovati i prije prestanka važenja naredbi.