Proteklog četvrtka je, u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici, poslije jacije-namaza, upriličena svečana akademija povodom dodjele Plakete “Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević“ zamjeniku reisu-l-uleme prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću.
„Izuzetno sam počastvovan ovim velikim i cijenjenim priznanjem. Raniji dobitnici ovog priznanja su naše istaknute ličnosti, alimi,… Muhamed Seid Serdarević je radio i djelovao u izuzetno složenim i izazovnim okolnostima. Svojim radom je doprinio da muslimani na što bezbolniji i lakši način pređu iz jednog kulturno-civilizacijskog okruženja u drugo. Dakle, svojim pozivom i radom, prijedlozima i vizijom reforme unutrašnjeg školskog sistema, prije svega u mektebima i medresama, znatno je doprinio da učenici, kad završe mekteb ili medresu, mogu se uključiti u državne škole. Posebno bih naznačio njegov poziv da se svi školski udžbenici pišu na našem, bosanskom jeziku“, rekao je, između ostalog, ef. Ljevaković.
Ef. Ljevakoviću je priznanje uručio muftija zenički hafiz prof.dr. Mevludin ef. Dizdarević, ističući da svako društvo egzistira i zasniva se na određenim vrijednostima, „koje su malter koji čuva zajednicu na okupu“. „Ono što predstavlja temeljnu vrijednost svakog društva, i dominantnog bošnjačkog muslimanskog društva jeste znanje. Bošnjaci muslimani jesu zajednica koja svoje vrijednosti izvlači iz znanja, iz objave i zbog toga nastojimo predstavljati one ličnosti koje su personificirali i slijedili te vrijednosti. Muhamed Seid Serdarević i jeste od tih ličnosti. Cijeneći i uvažavajući to, MIZ Zenica dodjeljuje Plaketu za istaknuti rad na polju znanja i to je, rekao bih, osobito važno u našem vremenu, kada su mnoge vrijednosti, pa i vrijednost znanja poljuljane i poremećene, jer živimo u vremenu gdje se neznanje potura pod znanje, gdje se laž potura pod istinu, i zato je naša fundamentalna obaveza da prepoznajemo one ličnosti koje su na najautentičniji način sljedbenici ovih vrijednosti. Prof.dr. Enes ef. Ljevaković jeste, uistinu, sljedbenik koji predstavlja i simbolizira te vrijednosti za koje se zalažemo i borimo“, rekao je muftija Dizdarević.
Dodjelom Plakete, odnosno svečanom akademijom, završeno je i institucionalno obilježavanje 140. godina od rođenja Muhameda Seida Serdarevića.