Krajem novembra je, u Gradskoj biblioteci Kakanj, održana završna aktivnost u sklopu projekta „Poruke sa kamena“, a uz učešće mladih iz Kaknja, Maglaja i Usore, na kojoj su proglašeni i autori najboljih literarnih radova. Nakon edukativnih radionica, na kojima su prof. dr. Edin Pobrić i književnik Benjamin Bajramović govorili o tajnama zanata pisanja, mladi su imali obavezu napisati kratku priču.
„Čitajući neke od radova pomislio sam da zaboravljamo kako ti mladi ulaze u projekt, sa kojim motivom, ciljem… Čitam radove i zamišljam ove ljude, sa olovkom u ruci ili pred računarom, zamišljene, nestrpljive, jer prva riječ neće na papir. O čemu pisati. I naša mladost piše o svojim djedovima, prijateljima, ljubavima, pričaju priče odmaknuti od sebe i drugih, pišu vrlo ozbiljno. Nakon čitanja njihovih radova, kaže vam se da su to ljudi, ozbiljni i zreli ljudi, na koje se mora i treba računati“, rekao je Senad N. Čišija, direktor Gradske biblioteke Kakanj.
„Zaista ima veoma dobrih radova koji zaslužuju pozornost. Imali smo što i čitati. Napisane su poštujući sve kriterije koje kratka priča mora poštovati. Svakako da sve priče treba sakupiti i izdati u posebnoj zbirci“, rekao je prof. Pobrić.
Tri najbolje priče su: „Mi“, autorice Kevser Barakat, koja je nagrađena sa 200 KM, „Javorova violina“ autorice Karoline Sučić, koja je nagrađena sa 100 KM i „ Psi rata“ autorice Ele Lokmić, koja je dobila nagradu u iznosu od 50 KM. Nagrade učenicama su su uručili prof. Pobrić i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.
Nakon proglašenja pobjednika organizovana je posjeta Kraljevoj Sutjesci, odnosno obilazak Franjevačkog samostana i bosanske kuće Ive Duspera i džamije Mehmeda Fatiha. Vikar u Samostanu održao je predavanje o važnosti i značaju samog samostana za BiH, kao i običajima, tradiciji i historijskim značajkama ovog mjesta. Upriličen je i ručak za sve učesnike projekta „Velika važnost malih priča“ nakon kojeg su dodijeljene zahvalnice i priznanja za učešće, a prisutne je zabavljao mladi rock bend „Kick“, sastav srednjoškolaca iz Kaknja. Svi učesnici su iskazali zadovoljstvo i želju da se ponovo okupe u novim porukama, sa novim sadržajem.