Zeničko-dobojski kanton je lider u malinarskoj, peradarskoj i plasteničkoj proizvodnji u Federaciji BiH, dobrim dijelom zahvaljujući i snažnim poticajima kantonalne Vlade. O ovogodišnjem programu poticaja, očekivanjima i planovima razgovarali smo s ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsadom Hadžićem.
NR: Koliko je “težak” ovogodišnji program poticaja i šta je u fokusu?
HADŽIĆ: Programom utroška sredstava iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu predviđen je utrošak u iznosu od 3.500.000,00 KM za 26 mjera/aktivnosti iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Strateški bitne proizvodnje iz ovog programa, a koje daju rezultate kao mjera ili aktivnost su, prije svega, podrška za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima za 152 registrovana poljoprivredna obrta koji su ostvarili poticaj u prošloj godini, zatim podrška za registrovane farme goveda za 179 registrovana poljoprivredna obrta koji su ostvarili poticaj u prošloj godini, te podrška za zasnivanje zasada jagodičastog voća, izuzev zasada jagode, za 11 registrovanih poljoprivrednih obrta koji su ostvarili poticaj u prošloj godini. Napominjem da je u toku izrada rebalansa ovogodišnjeg Budžeta, tako da planiramo dodatno povećati sredstva poticaja za 2022. godinu za više od jedan milion KM. Već pripremamo izmjene Programa poticaja u smislu izmjene postojećih i uvođenja novih mjera, kako bismo omogućili što većem broju proizvođača da dobiju podršku za svoju proizvodnju.
Otkupna cijena
NR: Proizvođači maline i kupine su izuzetno zadovoljni otkupnom cijenom, koja je, istini za volju, proteklih godina znala biti ispod granice rentabilnosti. Koliko će ove godine iznositi poticaj za proizvodnju maline?
HADŽIĆ: Podrška za proizvodnju maline i kupine je strateški važna mjera i za ovu godinu je planirana u iznosu od 0,30 KM/kg za fizička lica. Prošle godine je pravo na poticaj ostvarilo 1.327 poljoprivrednika, a očekujemo da ćemo i ove godine imati barem toliko aplikacija. Nova mjera u ovogodišnjem programu je “Podrška za registrovanu proizvodnju jagodičastog voća i ostalog voća” gdje ćemo svakom registrovanom proizvođaču odobriti 3.000,00 KM.
Spas za malinarsku proizvodnju
NR: Šta ste sve poduzimali kako biste pomogli proizvođačima da održe proizvodnju maline i kupine?
HADŽIĆ: Najvažnije je da smo im konkretnim mjerama poslali poruku da smo uz proizvođače. Naši poticaji nisu izostali kada je cijena bila veoma niska, a ni danas kada su proizvođači izrazito zadovoljni. Dakle, Vlada i ministarstvo su ispunili obećanje dato proizvođačima maline i da će učiniti sve da zaštiti i sačuva malinarstvo na području našeg kantona i da će sredstva oprijedijeljena za proizvodnju maline doprinijeti stabilizaciji proizvodnje i očuvanja liderske pozicije na teritoriji Federacije BiH. U tom smislu, zadržali smo i podsticaj za podizanje novih zasada maline koji iznosi 700,00 KM po dunumu, a što je usaglašeno sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika ZDK-a.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju